Política 15/10/2019

Westminster dedica 50 minuts de debat a la sentència del Tribunal Suprem contra l'independentisme

Fins a 25 diputats surten en defensa dels presos polítics catalans en un sessió d'urgència

Quim Aranda
3 min

LondresSegueix en directe totes les mobilitzacions i reaccions a la sentència

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament de Westminster ha tornat a fer-se ressò, aquest dimarts, de la situació política de Catalunya. Una pregunta urgent del diputat del Plaid Cymru, el partit independentista gal·lès, Hywell Williams, ha encès un debat que s'ha allargat cinquanta minuts, i en el qual, en to molt crític contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol, i la forma en què el govern de Madrid ha manegat tota la crisi amb Catalunya, han intervingut fins a 25 diputats. Entre altres, a més de Williams, la ministra d'Exteriors a l'ombra, la laborista Emily Thornberry. També hi han pres part membres del Partit Conservador i dels Liberaldemòcrates, a més de representants del Partit Nacional Escocès.

En la seva intervenció, Williams ha començat manifestant la "preocupació que molts diputats d’aquesta cambra han mostrat pels casos presentats davant el Tribunal Suprem espanyol contra dotze líders polítics i cívics catalans" i en especial ha fet incidència en el de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. Així, Williams ha afirmat que "la seva ofensa hauria estat haver permès un debat parlamentari sobre la independència", raó per la qual "ahir va ser condemnada a 11 anys i mig de presó". I després ha preguntat al representat del govern que responia a la qüestió urgent que havia plantejat l'oposició si, en tant que "a imposició de sentències penals no és cap manera de resoldre les diferències polítiques, el govern [Johnson] recolzarà avui les peticions perquè el govern d’Espanya iniciï un procés de diàleg adequat i respectuós amb el govern de Catalunya?"

Williams ha invocat diferents tractats europeus per demanar la intervenció de Londres ja que "la persecució i la sentència dels líders polítics i cívics catalans és un clar exemple de com Espanya comporta un risc de violació greu i persistent dels valors fundacionals de la UE de respecte a la llibertat, la democràcia, la justícia i drets humans, tal com s’explica a l’article 2 del tractat. Aquest és un assumpte per a nosaltres i per a la Unió Europea i no és només una qüestió nacional espanyola."

La resposta del secretari d'Estat d'Afers Exteriors Christopher Pincer ha estat, en tot moment, defensar el govern espanyol i adoptar la posició que la crisi amb Catalunya es tracta d'un problema intern de l'estat espanyol. No per això, però, s'ha aturat el debat ni les intervencions molt crítiques contra la sentència.

En especial, també han destacat les paraules de la ministra d'Exteriors a l'ombra, Emily Thornberry, que ha fet una pregunta directa a Pincer en relació a l'ordre de detenció europea emesa pel jutge Pablo Llarena contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. En aquest sentit, Thornberry ha expressat, en primer lloc, una temença: "Tinc por, però, que allò que vam veure ahir [per aquest dilluns] fos l’equivalent judicial del que vam veure fent a la policia espanyola als carrers de Catalunya ara fa dos anys". I després ha volgut saber si "ateses les sentències dictades pels tribunals espanyols i l’amenaça contínua que plana sobre l’antic líder català Carles Puigdemont, [el secretari d'Estat] pot confirmar que [Puigdemont]

serà lliure per visitar el Regne Unit i parlar amb partidaris, universitats, mitjans de comunicació i polítics sense cap risc de ser arrestat per ser extradit a Espanya?"

En aquest punt, el mateix president del Parlament, l'Speaker John Bercow, ha intervingut en el debat i ha assegurat que [Puigdemont] "podria parlar aquí. Podria venir a parlar al Palau de Westminster i seria molt ben rebut."

(Aquesta informació inclou la transcripició literal, en anglès, de tot el debat sobre la situació a Catalunya.)

stats