POLÍTICA
Política 23/03/2014

Zapatero: "Va liderar el canvi d'una vella i trencada nació a un país democràtic i reconciliat"

L'expresident del govern espanyol destaca la "valentia" d'Adolfo Suárez en moments clau com el 23-F

Europa Press
2 min
L’expresident Rodríguez Zapatero i el delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch.

MadridL'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero s'ha mostrat aquest diumenge segur que Espanya acomiadarà Adolfo Suárez amb un "sincer, just i unànime homenatge", perquè és una ocasió per no contenir ni regatejar els sentiments i els elogis. "S'ho mereix ell i s'ho mereix l'Espanya de la democràcia", diu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero assenyala en un comunicat que avui "més que mai" el país ha de reconèixer que la Transició "va ser un gran exemple col·lectiu, un gran exemple per al món, i que aquesta gesta només s'entén a partir de l'actitud d'Adolfo Suárez, del seu afany de concòrdia, de la seva determinació, de la seva valentia". "Una valentia que va deixar una empremta inesborrable en el seu gest davant els colpistes del 23-F", diu, i afegeix que Suárez "va liderar el canvi d'una vella i trencada nació a un país democràtic i reconciliat amb si mateix".

Per això, creu que els sentiments d'afecte cap a la seva figura i els elogis cap a la seva tasca no sonaran exagerats, perquè és una ocasió "per no contenir-se ni els uns ni els altres, per no regatejar l'estima per una trajectòria pública, política, de servei a l'Estat".

I això malgrat considerar que els espanyols no són de reconèixer moments èpics en la seva història: "Tenim una espècie de temptació fatalista, aquesta tirada a pensar que la nostra història acaba malament", assenyala. El quart president de la democràcia reflexiona sobre la situació que va viure Suárez i lamenta que va conèixer "la crítica dura i la soledat". "Però res esborrarà de la nostra memòria la seva grandesa i el seu exemple", constata.

"Els grans països honoren els seus grans homes"

I es reafirma que avui més que mai cal reconèixer que gràcies a Adolfo Suárez i als altres pares fundadors hi ha diverses generacions d'espanyols que han viscut en llibertat, en pau i en democràcia. "Els grans països", afegeix, "saben honorar els seus grans homes". "Aquesta és ara la nostra tasca, el nostre deure amb el president Suárez, perquè el seu record ens reconforti i estimuli".

I incideix: "Suárez va perdre allò que gràcies a ell guanyem tots, la memòria de la concòrdia, del respecte i de la dignitat com a país. Amb molt de respecte, amb molta gratitud, hem de dir avui, doncs, que el servei a Espanya d'Adolfo Suárez quedarà per sempre en la nostra memòria".

stats