Política 02/06/2014

“España, mañana, será republicana”: la Puerta del Sol s'omple per demanar la fi de la monarquia

Milers de persones reclamen la convocatòria d'un referèndum en una plaça plena de gom a gom

Ara
2 min
Concentració contra la monarquia a la Puerta del Sol de Madrid / EFE

BarcelonaAmb banderes republicanes —algunes d'elles amb l'escut d'Espanya superposat— i moltes pancartes casolanes amb tota mena d'eslògans, milers de persones —unes 10.000, segons la policia— han omplert aquest vespre la Puerta del Sol de Madrid per reclamar la fi de la monarquia. Al crit de "Sí que es pot", persones de totes les edats s'han concentrat al centre simbòlic de la capital espanyola amb un lema que no deixen de cantar: "España, mañana, será republicana". Altres de les consignes més repetides han estat "No hay dos sin tres, república otra vez", o "Los borbones a los tiburones", o "Los borbones me tocan los cojones".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dos joves han estat aplaudits quan han pujat a la nova cúpula d'accés i sortida del Metro de Madrid a la Puerta del Sol amb banderes republicanes. En les pancartes es poden llegir eslògans com 'No més reis' i 'Referèndum'. A la protesta, convocada per col·lectius i moviments socials, encapçalats per la Coordinadora 25S, s'han adherit diputats d'Esquerra Unida, encapçalats pel seu coordinador general, Cayo Lara, i membres d'Equo, encapçalats per Juan López de Uralde. "M'han sortit canes esperant la República. Encara no ha arribat però és a prop amb l'abdicació del rei. Estem reivindicant que és el moment de donar la paraula al poble", ha comentat als periodistes Cayo Lara.

Els manifestants han ocupat tot l'espai central de la Puerta del Sol, mentre que els agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) s'han desplaçat als carrers veïns. Entre les nombroses banderes 'tricolor' s'han pogut veure almenys dues del PSOE, i altres tantes de les Joventuts Comunistes i d'Equo.

La de Madrid és una més de les centenars de concentracions convocades aquest dilluns a moltes ciutats per protestar contra la successió automàtica que veurà com el príncep Felip es converteix, en pocs dies i seguint un procediment d'urgència, en nou rei d'Espanya. A Barcelona, centenars de persones omplen el centre de la plaça de Catalunya per demanar la fi de la monarquia i la independència de Catalunya.

stats