Política 30/12/2019

Sánchez i Iglesias segellen el programa de govern i celebren l'inici d'una "etapa històrica"

Recepten la "via política" per al conflicte català, apujar impostos i derogar la reforma laboral del PP

Ot Serra
3 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias quan van signar l’acord per formar un govern de coalició.

MadridUna "etapa històrica". Amb aquestes paraules Pablo Iglesias ha celebrat la signatura del programa de govern de coalició que ha presentat juntament amb Pedro Sánchez, de qui ha afirmat que serà un "honor" tenir-lo de president. Els líders del PSOE i Unides Podem han comparegut aquest dilluns a la tarda –a porta tancada per als periodistes– per col·locar una peça més al camí cap a la investidura i han donat a conèixer els eixos programàtics del nou executiu de coalició: entre les mesures més destacades hi ha la derogació de part de la reforma laboral del PP, la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC, apujar el salari mínim interprofessional fins al 60% del salari mitjà a Espanya, una pujada d'impostos a les rendes més altes i derogar la llei mordassa.

En el document que han difós, titulat Coalició progressista, un nou acord per a Espanya, el PSOE i Unides Podem pacten, entre altres mesures, frenar l'increment abusiu del preu de lloguer permetent als ajuntaments i les comunitats autònomes la regulació a les zones prèviament declarades de més tensió. En l'àmbit del feminisme, els dos socis han pactat elaborar una llei per a la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals que garanteixi la sensibilització, prevenció, detecció, atenció, protecció i reparació. En aquest sentit, es promourà una reforma penal per garantir que el consentiment de la víctima sigui clau en els delictes sexuals. També es reduirà l'IVA als productes d'higiene femenina.

El document és especialment breu en relació al conflicte català i es limita a acordar l'impuls de la "via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts per superar la situació actual". Una frase que no concreta com es vehicularà la relació amb els partits independentistes i/o amb la Generalitat, la qual els socialistes estan abordant amb Esquerra. Amb tot, el PSOE i Podem asseguren en el seu programa que el model autonòmic és la "millor manera de garantir la unitat i la diversitat", per bé que admeten que no és "perfecte" i que necessita actualitzacions. En aquest sentit, el nou executiu es compromet a establir mecanismes de "coordinació i col·laboració institucional" de caràcter multilateral, com la conferència de presidents i les conferències sectorials, així com bilaterals entre el govern espanyol i les comunitats autònomes, i també entre comunitats.

El govern de coalició busca acabar amb les friccions sovint resoltes pel Tribunal Constitucional sobre competències i crearà una comissió d'experts per aclarir quines corresponen a l'Estat i quines a les autonomies. La idea és posar fi a l'"ambigüitat actual" reduint al màxim les competències compartides, segons descriu el programa. En el cas de Catalunya, el PSOE i Unides Podem asseguren que compliran amb els dictàmens del TC i traspassaran a la Generalitat les competències pendents "ja reconegudes a l'Estatut en matèria de gestió de beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral en l'àmbit del treball, l'ocupació i la formació professional".

Dos punts més d'IRPF a les rendes superiors a 130.000 euros

Un dels objectius del PSOE i Unides Podem és la fiscalitat, i han acordat apujar dos punts d'IRPF a les rendes superiors a 130.000 euros anuals i quatre a les que superin els 300.000. El tipus estatal sobre les rendes del capital s'incrementarà en quatre punts a les que excedeixin els 140.000 euros anuals. Pel que fa a l'impost de societats, es garantirà una tributació mínima del 15% a les grans corporacions, que s'ampliarà fins al 18% a les entitats financeres i a les empreses d'hidrocarburs. En el cas de les petites i mitjanes empreses que facturin menys d'un milió d'euros anuals, passaran de tributar del 25% al 23%.

Les grans corporacions també estaran subjectes a la fiscalitat verda com a mecanisme per desincentivar comportaments nocius per al medi ambient, i s'evitarà que les modificacions recaiguin sobre les classes mitjanes i treballadores o sobre autònoms i pimes. Al llarg de les 50 pàgines s'inclou un paquet de mesures contra el canvi climàtic que tenen com a objectiu, entre d'altres, que la generació d'electricitat el 2050 provingui exclusivament d'energies renovables.

stats