Política 15/05/2015

Trias diu que pactarà amb qui calgui, inclosa Colau, per tirar endavant l'Àrea Metropolitana

Les acusacions creuades per la gestió de CiU i l'herència del tripartit dominen el debat a RAC 1 dels candidats a Barcelona

Marc Toro
3 min
Debat alcaldables a Barcelona de RAC1 al CaixaForum / MARC ROVIRA

BarcelonaL'actual alcalde de Barcelona i candidat de CiU, Xavier Trias, ha deixat clar aquest divendres que el seu partit estendrà "la mà a tothom" en la pròxima legislatura. Un tothom que, davant les insistents preguntes del PP al debat de candidats de RAC 1, Trias ha deixat clar que també inclou a Barcelona en Comú. "Pactarà amb Colau?", ha preguntat sorprès el candidat popular, Alberto Fernández Díaz, al què Trias ha respòs: "I tant. Si s'ha de tirar endavant l'Àrea Metropolitana, només faltaria". I ha afegit: "Hi ha coses que passen per sobre de tot. Hem de construir una ciutat i tirar-la endavant. Estem disposats a pactar amb tothom". Colau, però, ha estat molt clara amb la posició de la seva candidatura: "Amb CiU no pactarem perquè el seu no és el nostre model de ciutat"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les acusacions creuades, crítiques i rèpliques enfocades al passat han estat la constant al debat d'aquest divendres. Després d'una intervenció inicial en què els cinc candidats dels partits amb representació municipal (CiU, PSC, Barcelona en Comú, ERC i PP) han exposat el seu model de ciutat, el cap de llista del PP, Alberto Fernández Díaz, ha estat un dels primers en disparar: "Jo proposo el recanvi Fernández al canvi frustrat de Trias". El popular ha acusat l'actual alcalde d'haver provocat un "frau electoral" en mantenir els darrers quatre anys les mateixes polítiques que van implementar els governs tripartits al llarg de 30 anys, i ha fet referència a la permissibilitat de Trias amb l'incivisme, la delinqüència o el fet que no hagi fet canvis en les polítiques fiscals.

"La gent perd sentit de la història i del que ha passat", ha replicat el candidat convergent, que ha insistit que el 2011 va arribar al govern municipal "en minoria i amb una situació de de 800 milions de dèficit". "Poca broma", ha exclamat, i ha acusat el govern de PSC, ICV i ERC d'haver provocat l'augment de 50.000 a 111.000 aturats entre 2007 i 2011. "I les diferències socials van augmentar 5 punts", ha dit, i ha tret pit: "Nosaltres hem rebut una herència molt feixuga i molt dura. I hem sanejat l'Ajuntament". "No critico els Jocs Olímpics, però lo del Fòrum de les Cultures va ser massa, va ser un disbarat exagerat. Es va gastar el que no es tenia", ha afegit.

El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha saltat per afirmar que "Trias està obstinat en mirar pel retrovisor, parlar del passat". El socialista ha deixat clar que l'ajuntament el va sanejar el tripartit, i ha acusat el govern de CiU d'haver fet caure les inversions a la meitat des de la seva arribada al poder.

"No deixem de parlar del passat", s'ha queixat el cap de llista republicà, Alfred Bosch, però també ha volgut recordar a Collboni que "pertany al PSOE". "El PSOE va aprovar amb el PP una reforma de la Constitució per posar per davant el pagament del deute que no pas necessitats socials". I també ha carregat contra Fernández: "Diu que Trias ha fet un frau electoral, però vostè ha pactat aquest frau".

El popular, que ha deixat anar una llista de mesures polítiques que el seu partit no ha pactat aquesta legislatura amb Trias, no ha deixat de recordar a Colau la seva al·liança amb els ecosocialistes, formació amb passat al govern municipal. La candidata de Barcelona en Comú, acostumada a que el candidat del PP li retregui aquest fet, ha contestat amb contundència: "ICV fomra part d'un projecte molt més ampli. I jo mai he ocupat càrrecs de responsabilitat a aquest partit ni he pres cap de les decisions que vostè critica".

stats