Política 28/07/2018

Els comuns adverteixen el govern espanyol que l'Estatut és "un punt de partida, però no d'arribada"

David Cid recorda que la via unilateral "no té cap suport a Espanya ni a Europa"

Europa Press
2 min
El coordinador general d'ICV, David Cid

BarcelonaEl diputat de Catalunya en Comú David Cid ha avalat la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de recuperar l'Estatut de Catalunya retallat pel Tribunal Constitucional (TC), però ha advertit: "Recuperar l'Estatut pot ser el punt de partida, però no pot ser el punt d'arribada". En una entrevista d'Europa Press, el diputat dels comuns ha donat la benvinguda al diàleg sobre la "capacitat de Catalunya de tenir o no dret a decidir. Nosaltres pensem que sí", ha anotat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"¿Crec que és senzill a curt termini? No. Segurament no. Això, com sempre, dependrà de les majories i de la força que tingui. Jo estic segur que si tinguéssim una correlació de forces favorable, a escala estatal, a Units Podem això seria molt més a prop", ha defensat. Per aquest motiu, ha cridat els catalans a ser conscients d'aquest extrem en les pròximes eleccions generals: "Estic convençut que si tinguéssim Pablo Iglesias de president tindríem molt més a prop el referèndum".

Cid també ha celebrat la reactivació de la relació bilateral Estat-Generalitat. Ha recordat que ICV –partit del qual és coordinador nacional– va ser qui va incloure aquesta relació a l'Estatut català retallat. El diputat ha revelat que en una reunió que va mantenir amb el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, li va recordar la seva defensa de la bilateralitat, però li va advertir: "Això no impedeix que tu vagis al Consell de Política Fiscal i Financera a defensar la posició de Catalunya i, si no va bé, criticar l'Estat". Ha defensat que en les reunions i comissions que s'han reactivat els membres del Govern posin sobre la taula la celebració del referèndum a Catalunya i també que es tractin assumptes del dia a dia dels catalans.

Consell de la República

Cid ha afirmat que el consens que reuneix el dret a decidir dels catalans dista molt del que té la via unilateral, que "no suma cap suport ni a Espanya ni a Europa". Ha respectat que cada espai polític faci el que cregui convenient, però ha advertit que per als comuns "el Govern de Catalunya és el Govern de la Generalitat, que ha sigut escollit pel Parlament i és l'espai per fixar i decidir la política catalana". "Més que convocar el Consell de la República, el que haurien d'intentar convocar és el Parlament de Catalunya", ha dit després que el president de la cambra, Roger Torrent, desconvoqués l'últim ple i la Mesa del Parlament, amb majoria de JxCat i ERC, posposés el primer ple del curs que ve –de Política General– al 2 d'octubre.

Cid insisteix que cada espai polític té les seves aspiracions i que no demana al moviment independentista que ho deixi de ser. Defensa que en la democràcia es pot discutir de tot i que cadascú pot fer els seus plantejaments, però subratlla que el que Catalunya necessita "no són gestos simbòlics", que és el que considera que suposa el Consell de la República. Sobre el lideratge que JxCat vol donar a Puigdemont fent-lo encapçalar aquest òrgan des de Bèlgica, el diputat dels comuns ha avisat: "Puc estar d'acord o no amb el que fa, però el president de la Generalitat és el president Torra, no és un altre. És el que ha escollit el Parlament de Catalunya".

stats