Política 30/12/2019

L'Advocacia demana al Suprem que permeti a Junqueras exercir d'eurodiputat però urgeix el suplicatori

Afirma que la Junta Electoral Central té a les seves mans fer incompatible el càrrec amb la condemna

Ot Serra
2 min
El líder d’ERC, Oriol Junqueras, quan va ser autoritzat a acudir al Congrés.

MadridL'Advocacia de l'Estat aprova que Oriol Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat i exerceixi les seves funcions mentre es tramita el suplicatori al Parlament Europeu. En l'informe que ha donat a conèixer l'organisme depenent del govern espanyol aquest dilluns, demana també al Tribunal Suprem que reclami a l'Eurocambra que suspengui la immunitat del líder d'Esquerra "com més aviat millor". Tal com va avançar l'ARA, l'Advocacia repeteix el posicionament favorable a permetre que Junqueras sortís de la presó per prometre el càrrec davant la Junta Electoral Central, cosa que ja va defensar al mes de juny. Tanmateix, quan Manuel Marchena va plantejar la qüestió prejudicial, s'hi va oposar, mentre que ara considera un "encertat exercici" haver elevat el conflicte a Luxemburg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els serveis jurídics de l'Estat, així, reclamen a l'alt tribunal que "adopti les mesures d'assegurament adequades" per garantir que Junqueras pugui acudir davant la Junta Electoral Central i, posteriorment, al Parlament Europeu per enllestir els tràmits per ser eurodiputat. Però no només un únic desplaçament per formalitzar el tràmit, sinó que el Suprem "ha de decidir la manera que Junqueras desenvolupi la funció representativa mentre mantingui l'estatus de parlamentari", diu l'Advocacia. En l'escrit no s'arriba a demanar la seva llibertat, tal com reclama la defensa del líder d'ERC, però sí que es deixa clar que s'ha de buscar la via perquè pugui assistir a Brussel·les o Estrasburg.

A diferència del que considerava la defensa del president d'ERC, però, l'Advocacia atorga "total validesa" a la condemna del Suprem i afirma que es va dictar amb "estricta observança a les normes essencials del procediment penal". Recorda també que el tribunal presidit per Marchena ja va comunicar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que donaria efectivitat a la resolució de la qüestió prejudicial més enllà de si Junqueras seguís en presó preventiva o bé ja fos condemnat.

El paper de la JEC

L'advocada que va exercir l'acusació durant el judici del Procés, Rosa María Seoane, subratlla en el seu escrit que la JEC, "l'òrgan competent per dirimir totes les qüestions relacionades amb la proclamació de candidats a les eleccions europees, no s'ha pronunciat sobre la incompatibilitat de la seva condemna amb la seva condició de parlamentari europeu electe". Divendres el PP va presentar un recurs davant la JEC demanant que impedeixi que Junqueras sigui eurodiputat, i està previst que l'òrgan supervisor dels procediments electorals resolgui divendres. A més, el Suprem haurà de donar el seu criteri, ara que ja disposa de l'opinió de totes les parts. El Suprem, per tant, té sobre la taula múltiples visions: Junqueras demana que se'l posi en llibertat i s'anul·li la condemna, l'Advocacia que se li permeti exercir el càrrec mentre es tramita el suplicatori i la Fiscalia que se li retiri la condició d'eurodiputat i s'executi la inhabilitació.

Document de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat de Junqueras
stats