Política 19/08/2014

La família Pujol presenta la querella contra la banca andorrana minuts abans de tancar el jutjat

La defensa reclama saber si s'ha vulnerat el secret bancari

Marta Tort
2 min
La procuradora presentant les accions judicials / N.M. (ANA)

Andorra la VellaUna procuradora, en representació del bufet d'advocats que porta el cas Pujol a Andorra, ha presentat, quan faltaven cinc minuts per a les 7 de la tarda, la querella contra la vulneració del secret bancari, i el recurs a nom de Jordi Pujol Ferrussola contra la comissió rogatòria que ha demanat el jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, per evitar que es lliuri informació sobre els comptes bancaris que pugui tenir al país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La persona que exercit la representació processal, que finalment no ha estat acompanyada per cap lletrat, ha lliurat els documents a la recepció de la Seu de la Justícia quan faltaven pocs minuts per tancar, i ha declinat fer cap tipus de declaració als nombrosos mitjans de comunicació que esperaven des de primera hora del matí.

D'una banda, s'ha presentat una querella contra persona desconeguda per esbrinar l'autor de les filtracions dels comptes familiars, tot i que si no es descobrís qui és, es demanaria a dos bancs andorrans que responguessin com a responsables civils subsidiaris.

De l'altra, s'ha lliurat un recurs, a nom de Jordi Pujol Ferrussola, per frenar la comissió rogatòria del jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, que pretén obtenir informació sobre els comptes i els moviments bancaris a Andorra de Jordi Pujol fill i la seva exparella, Mercè Gironès. Un dels principals arguments del recurs és que la investigació es va intensificar arran d'un document "robat". En aquest sentit, segons informa Andorra Televisió, la defensa fa referència a la jurisprudència de Bèlgica i França en el cas Falciani, l'informàtic italofrancès que va copiar fitxers de la filial del banc suís HSBC, per la qual cosa no es van atendre les peticions d'informació.

El recurs també al·lega que el jutge no justifica la sol·licitud amb cap element que demostri que hi ha hagut suborns o tràfics d'influències, que es pretén fer un "escanejat global" de totes les activitats de Pujol Ferrussola i que la petició té una finalitat política, malmetre el procés sobiranista.

Recurs contra la comissió rogatòria d'un jutjat de Barcelona

Entre les accions judicials presentades pels Pujol a Andorra hi ha un segon recurs contra la comissió rogatòria que també ha cursat a Andorra aquest mateix dimarts el jutjat d'instrucció 31 de Barcelona, que porta les diligències contra el matrimoni Pujol-Ferrussola, arran de la querella de Manos Limpias. Per oposar-se a aquesta comissió, també s'al·lega que la petició d'informació s'ha fet en base a documents i dades robades o filtrades irregularment, i que no s'explicita quins són els delictes que se'ls atribueixen i els indicis que tenen contra ells.

D'altra banda, segons informa TV3, la justícia andorrana ha demanat més dades sobre la comissió rogatòria presentada per l'Audiència Nacional, i el jutge Ruz hauria respost aquest mateix dilluns reiterant que veu indicis de delicte de blanqueig de capitals i frau fiscal. El jutge ha demanat informació sobre els productes bancaris i fons dels que hagin estat beneficiaris Jordi Pujol Ferrussola i la seva exdona, així com les cinc societats mercantils de les que són propietaris: Iniciatives, Marketing i Inversions, Projecte Marketing Cat, Inter Rosario Port Services, Ative Translation i Iberoamericana de Business and Marketing.

stats