Persecució a l'independentisme
Política 14/07/2023

Una agent de la Policia Nacional es va infiltrar 3 anys als moviments socials de Girona

“M’han destrossat la vida”, denuncia l’Òscar, un activista gironí que va mantenir una relació sentimental amb la policia infiltrada

3 min
Els CDR tallen la via de l'AVE a l'estació de Girona

GironaQuart cas d'infiltració policial als moviments activistes dels Països Catalans, segons ha destapat La Directa i ha denunciat aquest divendres en roda de premsa el col·lectiu Alerta Solidària després d'una llarga investigació. Si els primers casos van sortir a la llum l'estiu de l'any passat a Barcelona i a principis d'any es va descobrir un tercer talp a València, en aquest cas es tracta d'una agent de la Policia Nacional que es va introduir amb una identitat falsa dins de col·lectius de l'esquerra independentista a Girona. Segons Alerta Solidària, es feia dir Maria Perelló —el cognom era fals— i va actuar entre el 2020 i el 2023 per ordre del ministeri de l'Interior. Fonts del govern espanyol assenyalen a l'ARA que no faran cap manifestació sobre aquesta qüestió i reiteren que les forces i els cossos de seguretat de l'Estat compleixen estrictament la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquests tres anys, coincidint amb les accions posteriors a la sentència de l'1-O, l'agent, per passar informació de primera mà als cossos policials, va participar activament en les assemblees i reunions, obertes a tothom, d'entitats com el CDR de Girona, el Sindicat de l'Habitatge de Salt i l'Ateneu Salvador Catà. També va mantenir una relació sentimental durant dos anys amb un militant independentista molt implicat en les manifestacions, encausat pels talls a les vies del tren en les protestes del primer aniversari del referèndum i pendent de judici. Es tracta de l'Òscar, que en roda de premsa ha assenyalat que li han "destrossat la vida" al conèixer aquesta informació, ja que es va enamorar plenament de Maria Perelló.

Fa uns mesos des dels moviments gironins es va començar a desconfiar de les actituds de la Maria, que va respondre a les sospites prenent distància amb els grups on s'havia infiltrat, però sense desvincular-se'n mai del tot. L'argument era que tenia un pare malalt de càncer i per això durant mesos podia absentar-se de ser a Girona. El cap de setmana passat, La Directa, juntament amb Alerta Solidària, van poder confirmar la investigació i des dels moviments gironins s'han tallat tots els vincles amb la infiltrada. "No som ingenus, perquè no és la primera vegada que passa, però estem en xoc perquè el govern espanyol, que diu ser el més progressista de la història i es presenta com l'esperança per contenir l'extrema dreta, ha demostrat que no té escrúpols morals", ha dit Sílvia Rispau, portaveu de les entitats afectades.

Roda de premsa per denunciar la infiltració d'una agent de la Policia Nacional a Girona.

La concentració ha reunit membres de les entitats gironines implicades; representants polítics independentistes; Xavier Antich, d'Òmnium, i l'alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem Girona); la vicealcaldessa, Gemma Geis (Junts), i el segon tinent d'alcalde, Quim Ayats (Esquerra), en representació de l'Ajuntament.

"S'han traspassat totes les línies vermelles"

L'Òscar, el militant independentista que va conviure sota el mateix sostre durant dos anys amb la infiltrada sense saber les seves intencions ocultes, ha manifestat la seva ràbia visiblement afectat: "Hem descobert un talp que ha destrossat la meva vida i la de la meva família, mentint sobre el càncer del seu pare, aprofitant-se de la nostra humanitat i capacitat de sentir, i traspassant totes les línies vermelles". I ha conclòs: "Ha vulnerat tots els meus drets amb la finalitat d'aniquilar la resistència i l'autoorganització popular". A l'Òscar i a tres activistes gironins més, encausats en l'operació coneguda com a 21 raons, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat els demanen 4 anys de presó i una multa de 12.150 euros. El judici, que s'havia de celebrar el 28 de març, s'ha ajornat en tres ocasions.

Tres dels encausats pels talls a l'AVE de Girona el 2018 abans d'entrar als Jutjats de Girona.

Alerta Solidària denuncia que gràcies a la relació afectiva amb l'Òscar, la Maria va poder accedir i filtrar al ministeri de l'Interior la informació confidencial de la defensa dels advocats Montserrat Vinyets i Benet Salellas per al judici del cas. "Aquesta persona ha manipulat els sentiments i el consentiment de les relacions afectivosexuals per combatre els que lluitem de manera sincera, transparent i justa", diu l'advocat Martí Majoral. "Volen que desconfiem i tanquem les portes dels nostres moviments, però hi respondrem amb encara més lluita i amb més esperit d'obertura", certifica.

El grup d'advocats d'Alerta Solidària també han avençat que prendran accions judicials, tot i que encara és prematur avançar escenaris, ja que preveuen que arran de la publicació de la notícia en els pròxims dies rebran molta informació d'altres activistes amb qui havien tingut relació.

stats