Política 17/12/2015

L'agressió a Rajoy, cas únic? Els precedents més sonats

Des del 'que te pego leche' de Ruiz Mateos a Boyer fins al cop de sabata a George Bush, passant per la plantofada a Pere Navarro, o l'agressió a Berlusconi a la plaça del Duomo de Milà

M.colomer
3 min

BarcelonaL'agressió a Mariano Rajoy aquest dimecres a Pontevedra ha alterat l'esprint final de la campanya. És un fet aïllat, sense aparent motivació política, perpetrada amb molta agressivitat per un menor arengat pels amics via xarxes socials. Però no és un cas únic. De fet, va camí de convertir-se en una més de l'antologia de les agressions sonades a dirigents polítics. De Boyer a Bush, passant per Berlusconi o Navarro.

'Que te pego leche'

Ruiz Mateos vs Boyer

Feia encara no tres mesos que el govern espanyol de Felipe González havia expropiat Rumasa a l'empresari José María Ruiz Mateos. El 3 de maig de 1989, Ruiz Mateos va anar a esperar a al ministre d'Economia i Hisenda de l'època, Miguel Boyer -executor de l'expropiació-, a la sortida dels jutjats. Boyer l'havia acusat d'haver-li enviat un sicari a pegar-lo. I Ruiz Mateos li va demostrar que si el volia pegar, el pegava ell directament. D'aquí el mític 'que te pego leche!'.

Cop de sabata a l'Iraq

Intent d'agressió a George Bush

14 de desembre del 2008. El llavors president dels Estats Units, George W. Bush, compareixia en roda de premsa a l'Iraq al costat del primer ministre iraquià, Nuri al Maliqi. A mitja roda de premsa, un periodista de la cadena Al Bagdidia, es va aixecar i mentre li cridava "gos" li va llançar les sabates, que Bush va esquivar.

Míting amb cop de puny a Berlusconi

Brutal agressió després de la provocació

13 de desembre del 2009. Silvio Berlusconi arenga les masses en un míting a la plaça del Duomo de Milà. Un grup d'opositors li crida dimissió i pallasso després que l'expresident italià s'hi enfrontés. Mentre saludava als seus seguidors, un home se li va acostar i el va colpejar amb força amb una reproducció de la catedral. El va deixar amb la cara plena de sang, una fractura al nas i dues dents trencades.

Pastissos a Yolanda Barcina...

Protesta abertzale contra l'expresidenta navarresa

El 27 d'octubre del 2011, la llavors presidenta navarresa, la popular Yolanda Barcina, presidia a Tolosa a l'acte d'obertura de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Tres militants de la plataforma anti TAV Mugitu es van acostar a la taula presidencial i li van estampar tres pastissos a la cara. Van ser condemnats a penes de presó.

...i a Joaquim Nadal

Els 'okupes' de Girona van empastifar de nata l'alcalde en una inauguració

El 13 de maig de l'any 2000, un grup d''okupes' de Girona que estaven a punt de ser desallotjats van empastifar de nata la cara de l'alcalde, Joaquim Nadal, durant la inauguració de l'Exposició de Flors, un dels actes més importants del calendari local. L'empastifador va ser detingut allà mateix pel cap de la Policia Local, Josep Plaouzié, que estava al costat de l'alcalde, i l'incident va desencadenar una polèmica entre Nadal i l'advocat que va defensar el jove, Sebastià Salellas, que dues dècades abans havia estat regidor de l'equip de govern de Nadal. El mateix polític va escriure a 'El Punt' un article de resposta a Salellas que recull en les seves memòries.

Joaquim Nadal, amb la cara empastifada de nata, a la portada del diari 'El Punt' del 14 de maig de l'any 2000

Bufetada a Navarro

agressió contra l'exlíder del PSC

27 d'abril de 2014. Campanya de les eleccions europees. Pere Navarro, llavors líder del PSC, participava en una comunió a Terrassa quan una dona de la ciutat se li va acostar, li va propinar una bufetada i li va dir "fill de puta".

stats