Procés
Política 22/07/2022

Tots els ajuntaments de Catalunya votaran una moció sobre l'amnistia i l'autodeterminació

La iniciativa és de la plataforma que lideren David Fernàndez, Carme Forcadell i Joaquim Forn

Roger Palós
2 min
L'exconseller Quim Forn i l'exdiputat de la CUP, David Fernández, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls plens municipals de tots els ajuntaments catalans votaran partir de setembre una moció per posicionar-se sobre l’amnistia i l’autodeterminació. És un text que ha elaborat el grup impulsor de l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació i que té el suport dels partits independentistes –ERC, Junts, la CUP i el PDeCAT, el que els permetrà arribar a tots els consistoris–. Els comuns ja han transmès a aquest grup promotor que ells es decantaran o per l'abstenció o per "un sí crític", en funció de cada municipi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció pretén visibilitzar el suport social a les ciutats i pobles del país a l'amnistia i l'autodeterminació i calculen que tindrà l’aprovació de 800 ajuntaments –el 84% del total–. El càlcul parteix del fet que 782 municipis ja formen part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i més de 6.000 regidors són de partits sobiranistes. Una vintena de municipis no han esperat a la tornada de vacances i ja han validat la iniciativa: per exemple Sitges, Tortosa i Premià de Mar.

L'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació es va presentar el 20 d'abril per evidenciar la voluntat d'una "majoria" dels catalans per resoldre el conflicte català a través d'una "solució democràtica". Entre els impulsors hi ha l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconseller Quim Forn, que van rebre l’encàrrec directe del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de promoure aquesta plataforma.

L'autodeterminació i l'amnistia són exigències de l’independentisme per resoldre el conflicte polític amb l’Estat, i el Govern vol que se'n parli en la propera reunió de la taula de diàleg. Precisament, com va avançar l'ARA, els partits sobiranistes es preparen per reactivar a la tardor la reivindicació de l'amnistia a través del Parlament. Volen impulsar des de Catalunya una llei –que després caldria portar al Congrés– que permeti aturar la repressió que ha afectat, segons Òmnium, més de 4.000 persones, i, alhora, reclamar un referèndum d'independència.

Balanç de la feina feta

Tres mesos després que es constituís, l'Acord Nacional també ha aconseguit que s'hi sumin ja 200 entitats, amb adhesions recents com la de la patronal Cecot i sindicats com la USTEC, la Intersindical, la Unió de Pagesos i el Sindicat de Llogateres. Però no s'hi han afegit ni els sindicats majoritaris CCOO i UGT ni la patronal Foment del Treball. El grup promotor de l'Acord Social per l'Autodeterminació i l'Amnistia acabarà la seva tasca a la tardor i presentarà les conclusions de la seva feina el 3 d’octubre, coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum de l’1 d’Octubre. Llavors es detallaran les adhesions finals i els trets generals de l'informe sobre l'autodeterminació i l'amnistia.

stats