Política 10/05/2016

Podem ofereix al PSOE un pacte per al Senat i Sánchez el rebutja: "No, gràcies"

Iglesias defensa que una llista conjunta amb el PSOE és l'única manera d'acabar amb la majoria absoluta del PP a la cambra i poder reformar la Constitució

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias

MadridNomés un dia després d'haver segellat un pacte amb IU per anar junts el 26-J, Podem ha fet aquest dimarts un pas més enllà i ha ofert al PSOE presentar llistes conjuntes també al Senat per "superar el bloqueig del PP". És a dir, acabar amb la majoria absoluta dels populars a la cambra baixa i poder obrir així el meló de la reforma constitucional, que necessita l'aval del Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estratègia de Pablo Iglesias serveix així també per obligar Pedro Sánchez a mullar-se de cara les aliances postelectorals, en un moment en què continua estenent la mà a dreta i esquerra, a Ciutadans i a Podem, per bastir un govern "transversal" que ja va fracassar el març passat, quan el líder socialista no va aconseguir la investidura.

La carta que ha enviat Podem a Ferraz. ARA

"No, gràcies", ha respost Sánchez a l'oferta d'Iglesias, qui li ha trucat de bon matí per anunciar-li que enviarien una carta a Ferraz amb la proposta. Podem ha plantejat que aquesta aliança "s'obri a tots els actors socials i polítics que vulguin aquest canvi progressista". "Dic a Iglesias el que ja li he dit en privat: 'No, gràcies, el PSOE és un partit autònom i Iglesias ja va tenir la seva oportunitat el 2 i 4 de març passat" [durant el debat d'investidura fallit], ha dit Sánchez en una entrevista a Cuatro. "L'afany d'Iglesias ha estat sempre guanyar el PSOE i no pas guanyar les eleccions", ha afegit.

La direcció de Podem en pes ha reclamat a Sánchez immediatament que s'ho torni a pensar. Iglesias ha demanat que ho "reconsideri" i es torni a llegir la carta. En una sèrie de tuits, el secretari d'organització del partit lila, Pablo Echenique, ha alertat que "Espanya es juga quatre anys de bloqueig al Senat". La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, també ha considerat la resposta "precipitada" tenint en compte la "possibilitat de trencar la majoria absoluta del PP al Senat".

"Nosaltres volem pactar amb el PSOE un govern de canvi, i m'agradaria que el PSOE aclarís a la seva gent què vol fer", ha dit Iglesias de bon matí a la SER, on ha opinat que la militància socialista està il·lusionada amb la possibilitat d'un pacte amb Podem. Per facilitar els punts de trobada, el secretari general del partit lila ha fet una crida a deixar enrere "tons aspres" del passat i ha afirmat que considera el PSOE els seus "aliats".

stats