Política 25/10/2018

Alamany obre una guerra legal per evitar el cessament de Grau com a coordinador dels comuns al Parlament

La portaveu presenta un escrit a la Generalitat en què s'oposa a la comunicació anterior d'Albiach

Ot Serra
2 min
La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, i el fins ara coordinador del grup, Marc Grau

BarcelonaAra mateix, Marc Grau no està formalment cessat com a coordinador del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem. La destitució no apareix al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) perquè el departament de Relacions Institucionals encara no ha tramitat la mesura, comunicada dilluns a través d'un escrit firmat per la presidenta del grup, Jéssica Albiach. La relació amb la Generalitat té a veure amb el fet que la figura del coordinador o assessor del grup parlamentari és un funcionari de caràcter eventual que depèn de l'administració catalana. Què ha passat, doncs?

La portaveu dels comuns a la cambra catalana, Elisenda Alamany, va presentar aquest dimarts un altre escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, adreçat a la direcció general de Relacions Institucionals i amb el Parlament en què sol·licitava que "no es tingui per efectuat" el cessament perquè "no compta amb la deguda autorització". "Ni la meva signatura", afegeix Alamany. Aquí hi ha la polèmica: l'entorn d'Alamany entén que els nomenaments i cessaments són atribucions que corresponen a la figura del portaveu del grup parlamentari. Fonts jurídiques consultades per l'ARA apunten que, efectivament, el portaveu és l'únic "legitimat" per actuar en nom del grup i que el president és un càrrec "no reglamentari", però constaten que els presidents també fan comunicacions. En tot cas, precisen que ha de ser el departament d'Afers Institucionals qui resolgui el conflicte legal.

Fonts pròximes a Alamany consultades per l'ARA asseguren que la Generalitat té "bloquejada" la destitució perquè no ha rebut l'autorització de la portaveu, un aspecte que el departament d'Afers Institucionals no ha volgut confirmar. Altres fonts del grup parlamentari prefereixen esperar a una resposta oficial de la Generalitat per opinar sobre aquesta lluita legal. Alamany i Grau han obert aquest front perquè consideren que el cessament es va fer "a l'esquena" de la portaveu i incomplint un suposat acord que havia adoptat el grup parlamentari per continuar negociant la reestructuració arran de l'abandonament de Xavier Domènech.

stats