Política 13/05/2015

Albano Dante Fachin: "CiU no és un partit sobiranista"

El periodista i activista presenta el manifest que articula la seva candidatura per ser el cap de llista de Podem el 27-S. "Ens volem independitzar de la Catalunya d'Artur Mas i de l'Espanya de Mariano Rajoy", afirma l'aspirant

Joan Serra
2 min
Albano Dante Fachin, aquest dimarts al Col·legi de Periodistes.

BarcelonaAlbano Dante Fachin ha oficialitzat aquest dimarts al Col·legi de Periodistes que aspira a ser el candidat de Podem a les eleccions del 27-S. El periodista i activista ha presentat un manifest –'És ara: el canvi a Catalunya'– que articula la seva candidatura a les primàries del partit, programades per a després de les eleccions municipals. El manifest, que compta amb el suport dels principals dirigents de Podem a Catalunya, defensa la necessitat "urgent" de "construir una alternativa que trenqui amb les imposicions d'un govern al servei dels grans poders financers". "CiU no pot continuar marcant el pas de la política catalana", ha apuntat Albano Dante Fachin, editor de la revista 'Cafèambllet'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aspirant a liderar Podem als comicis de la tardor, que concorre a les primàries com a independent, ha argumentat la necessitat de superar la dicotomia entre la Catalunya de CiU i l'Espanya del PP. "Ens volem independitzar de la Catalunya d'Artur Mas i de l'Espanya de Mariano Rajoy", ha exposat l'activista, que ha apostat per forjar una majoria "sense la tutela de CiU". Especialment crític amb la federació, Fachin no ha escatimat crítiques. "CiU no és un partit sobiranista. I s'ha de començar a dir, perquè si no ho fem, estem buidant de contingut la paraula 'sobirania'", ha detallat. Ho ha justificat amb l'argument que CiU, al costat de PP i Ciutadans, va votar al Parlament en contra de fer un referèndum sobre el Tractat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP), que vol regular les relacions entre Europa i els Estats Units. El periodista, un dels impulsors de la plataforma Procés Constituent, també s'ha referit al paper que juga ERC en el procés sobiranista: "ERC deu estar molt farta de deixar-se marcar el pas d'aquesta manera per CiU. El full de ruta és cada cop més difícil de creure".

El manifest: "Obrir un procés constituent des de baix"

El manifest que articula la candidatura d'Albano Dante Fachin està signat per la secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, i pel secretari general de la formació a Barcelona, Marc Bertomeu –tots dos han estat presents a la roda de premsa d'aquest dimarts–. Però també donen suport a l'activista Vicenç Navarro, catedràtic de ciències polítiques socials de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Marta Sibina, infermera i coeditora de la revista 'Cafèambllet', i Raimundo Viejo, politòleg i integrant de la llista de Barcelona en Comú.

El document expressa que a Catalunya hi ha un "dèficit de democràcia" i insta a dur a terme un seguit de propostes per fer possible "el canvi": activar un pla de rescat ciutadà per atendre aturats i famílies desnonades; fer una auditoria ciutadana del deute de la Generalitat; revertir la privatització dels serveis públics; impulsar una política fiscal progressiva i de lluita contra el frau; desenvolupar un nou model econòmic, social i ecològicament sostenible; i obrir un procés constituent català des de baix que plantegi el tipus de relació amb l'estat espanyol i que afavoreixi els processos de la resta de pobles de l'Estat i del sud d'Europa.

stats