Política 07/11/2017

Fachin deixa la secretaria general de Podem i estripa el carnet

Explora coalitzar-se amb ERC i la CUP el 21-D amb un “partit instrumental”

Marc Toro / Ot Serra
3 min
Albano-Dante Fachin, aquest matí en roda de premsa

Barcelona / MadridAlbano Dante Fachin ja no és ni secretari general ni militant de Podem. Després que la direcció estatal de la formació lila amenacés de cessar-lo per la seva oposició a la consulta per confluir amb els comuns el 21-D, el fins ara cap de files del partit a Catalunya va anunciar ahir que deixava el càrrec i estripava el carnet. Segons va explicar en roda de premsa, es tracta d’una decisió que va prendre per “coherència”. La mateixa coherència, afirmava, per la qual continuarà explorant les vies per fer un front comú amb forces independentistes el 21-D, l’altre gran motiu que ha acabat amb la paciència de Pablo Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Podem ha deixat de ser una eina útil per enfrontar-se al règim del 78 i a les elits corruptes que fa 40 anys que governen l’Estat i Catalunya”, va dir Fachin, que va acusar Iglesias d’haver fet un “gir de 180 graus” en parlar de “consensos del 78” en lloc de voler “trencar el règim”. Les crítiques més dures, però, van ser per les maneres: el fins ahir secretari general va utilitzar paraules molt contundents contra la “intervenció” que el líder estatal ha fet sobre la direcció catalana del partit, la qual va tornar a comparar amb l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. Al seu parer, a més, la consulta que es va imposar des de Madrid a Podem Catalunya és una “trampa” i tracta els inscrits de “menors d’edat”. I és que el temps per respondre si es va de bracet amb Catalunya en Comú a les eleccions del desembre s’acaba el mateix dia en què es tanca el termini per registrar les coalicions per al 21-D.

“Pablo Iglesias torna a ficar la pota com ja va fer per a l’1-O, quan va dir que [si fos català] no hi participaria i les bases van dir després que sí que ho farien. Altre cop torna a demostrar la poca capacitat d’entendre què passa a Catalunya”, va concloure Fachin, si bé va afegir que “el pitjor és que Catalunya en Comú acabi assumint” el posicionament del líder de Podem “de manera acrítica”: “Per fer política al dictat d’un despatx de Madrid ja hi ha Miquel Iceta i el PSC”, va recordar als comuns. També els va retreure que ja hagin pres les decisions, com el fet que Xavier Domènech sigui el cap de llista, mentre els militants de Podem encara no han decidit si volen sumar-se a la candidatura.

Contràriament al que volia Iglesias, però en compliment del que va decidir la direcció catalana del partit, Fachin va confirmar que en els últims dies ha mantingut converses amb partits com ERC, la CUP i Procés Constituent, així com amb sindicats i plataformes socials. L’objectiu: bastir un “front ampli” de cara al 21-D contra la intervenció de l’autonomia i l’empresonament dels membres del Govern i els líders de les entitats sobiranistes. Conscient que el temps pressiona -avui s’acaba el termini per coalitzar-se-, Fachin va garantir ahir que exploraria fins al final les possibilitats d’arribar a un preacord per sumar diverses forces en una mateixa candidatura. Si és així, tant ell com les persones de Podem Catalunya que el seguissin se sumarien a l’eventual llista conjunta amb un “partit instrumental” que ja està registrat. El que no farà el ja exlíder de Podem Catalunya, tal com es va esforçar a remarcar, és “fitxar” per cap altre partit per concórrer als comicis. “No aniré a la llista d’ERC, no aniré a la llista de la CUP”, va exemplificar.

A l’espera de saber l’opinió de les bases de Podem a la consulta -poden votar fins avui a les 10 del matí-, un grup d’inscrits ja van expressar ahir el “profund rebuig a la ingerència de Podem estatal a Podem Catalunya” i van cridar els inscrits a votar un “no digne” a la confluència amb els comuns.

Una “neteja democràtica”

Per a la direcció estatal, Fachin ja és història i el secretari d’organització, Pablo Echenique, va celebrar ahir la “neteja democràtica” que s’havia aconseguit amb la seva dimissió. En roda de premsa Echenique va dir que el partit hauria comès “deixament de funcions” si no hagués “intervingut” la branca catalana de la formació. Va defensar que no hi ha hagut cap “intromissió” i va presumir que la consulta imposada per Iglesias assolirà un “rècord de participació” entre la militància.

stats