Albiach assegura que els comuns no investiran Illa si són necessaris els vots de Vox

La candidata diu que una de les propostes que portaran a la taula de diàleg serà el referèndum

M.E.
3 min
Pablo Iglesias i Jéssica Albiach aquest matí a l'acte de Santa Coloma de Gramenet

Barcelona"Els vots de Vox no poden servir per a res aquesta legislatura". Jéssica Albiach ha descartat d'aquesta manera que la seva formació doni suport a una investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, si són necessaris els vots de Vox per tirar-la endavant. Albiach ha recorregut al manifest signat per diferents grups parlamentaris al Congrés, entre els quals ha recordat que hi havia el PSOE, en què rebutjaven arribar a cap acord amb Vox per justificar la seva postura i ha proposat reproduir aquest cordó al Parlament. En aquest sentit, ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, es va "equivocar" acceptant els vots del partit de Santiago Abascal pels fons europeus perquè va donar "pàtina democràtica als hereus del franquisme". Ha obviat, però, que el decret era del conjunt del govern espanyol, del qual Unides Podem també forma part.

En les entrevistes que ha fet aquest matí a Catalunya Ràdio i TV3, Albiach ha tornat a insistir en un govern d'esquerres amb ERC i el PSC, però no ha volgut avançar quina seria la fórmula de govern que ells preferirien. Sí que ha assegurat, però, que els vetos que es posen socialistes i republicans es poden superar i ha tornat a posar d'exemple els acords a l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona pels pressupostos. "No tindria sentit que si som capaços d'arribar a aliances al govern central, siguem incapaços de trobar l'encaix a Catalunya", ha afirmat. La candidata ha volgut remarcar "la generositat" d'ERC per aprovar els comptes estatals i municipals i, en canvi, ha carregat contra els socialistes per haver fet declaracions que "intenten desgastar" el seu projecte, com quan la número dos del PSC, Eva Granados, va afirmar que els comuns eren "l'agent comercial" d'ERC. "El PSC sembla Juan Palomo, yo me lo guiso yo me lo como, i ja ens explicarà com pretén arribar a acords així", ha deixat anar.

Mentre Albiach treu ferro a les diferències entre el PSC i ERC, Salvador Illa continua descartant un pacte amb els republicans. Aquest dilluns, en una entrevista a RAC1, el candidat socialista ha dit que no es veu "amb cor" de compartir executiu amb Pere Aragonès. "Jo no faré un govern que persegueixi la independència, haurien de reconèixer que és inviable i que el Govern no s'enfoca a això", ha insistit Illa. Sí que veu viable, però, buscar acords puntuals amb els republicans per construir polítiques concretes. Tot i les discrepàncies entre comuns i PSC sobre com formar un futur govern, els dos partits coincideixen en el fet que no poden acceptar els vots de Vox per materialitzar-lo. "No construiré un govern que depengui de Vox", ha afirmat Illa, que ha argumentat que el volen "posar a la presó" i que això és un "comportament antidemocràtic".

Referèndum a la taula de diàleg?

Un dels reptes que haurà d'abordar el pròxim govern de la Generalitat és si reactiva la taula de diàleg que es va reunir per primer i únic cop ara fa un any. Els comuns en són totalment partidaris i aquest dilluns Albiach ha assegurat que "una de les propostes" que posaran sobre la taula serà la del referèndum. Ara bé, en aquesta taula de diàleg no s'hi asseuen com a partit, sinó que hi són perquè formen part del govern espanyol i fa mesos van assegurar que qualsevol proposta que posessin sobre la taula havia de ser consensuada amb el PSOE, el seu soci de govern a l'Estat.

En aquest sentit, Albiach ha demanat la col·laboració de les forces independentistes catalanes per convèncer els socialistes de celebrar un referèndum a Catalunya i ha assegurat que la taula de diàleg pot ser un bon "marc" per fer-ho. Albiach, a més, s'ha compromès a "treballar" per incorporar el dret a l'autodeterminació a la Constitució. Però mentre no arriba aquest referèndum pactat, els comuns proposen avançar en l'autogovern, blindar el català i una reforma del sistema de finançament, a més d'incorporar una disposició addicional a la Constitució que reconegui Catalunya com a nació. Unes propostes que considera que no són "contradictòries" amb defensar el referèndum.

Sigui com sigui, Jéssica Albiach ha insistit que el diàleg no avançarà mentre hi hagi els dirigents independentistes a la presó, en la línia del que ha expressat el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, en una entrevista a l'ARA. La candidata considera que el PSOE està endarrerint els indults i la reforma del delicte de sedició per "càlculs electoralistes", però ha assegurat que els ministres del PSOE tenen una "actitud receptiva" cap a resoldre favorablement els indults. En una entrevista a l'ARA la setmana passada, Albiach va assegurar que el PSOE estava "dilatant" aquesta qüestió perquè buscava el vot de Cs el 14-F i va assegurar que es resoldria després de les eleccions.

stats