Jéssica Albiach: “El PSOE està dilatant la resolució dels indults perquè està centrat en el vot de Cs”

i
Esther Vera
4 min

BarcelonaJéssica Albiach (València, 1979) és la candidata d’En Comú Podem el 14-F. El seu objectiu és forçar un canvi d’aliances a la Generalitat.

Per què un ciutadà hauria d’escollir la seva papereta?

— Ens presentem per tenir un govern de canvi, d’esquerres. El desgovern de JxCat i ERC ha suposat un fracàs. Tenim un conflicte nacional i necessitem un Govern que cregui en la taula de diàleg i JxCat no hi creu. I una crisi sanitària, social i econòmica que també s’ha de resoldre.

Què faria vostè amb la sanitat concertada que es va posar a disposició de la pública en la primera onada?

— Hem de començar a parlar d’internalitzacions. Serveis com logopèdia, fisioteràpia o rehabilitació es podrien començar a internalitzar demà mateix. Amb quatre anys hem de tenir un sistema de salut públic.

Porten al programa celebrar un referèndum acordat amb l’Estat. Com es faria?

— Necessitem que tant el govern de Catalunya com el central estiguin disposats a celebrar aquest referèndum. Tenim una gran oportunitat a la taula de diàleg per sumar forces perquè pugui ser pactat i amb reconeixement internacional, però és important no quedar-nos de braços plegats fins que no es pugui fer aquest referèndum: necessitem una reforma del finançament, blindar el català i repensar les competències que volem per a Catalunya.

Però com convencen l’Estat?

— El PSOE no podia dormir tranquil amb Unides Podem al govern i hem vist que sí. No volia la taula diàleg i ho hem aconseguit. Hem de continuar fent força. I és important que no només hi siguem nosaltres, sinó que tota la resta de forces catalanes també pressionin el PSOE.

¿Hi defensaran un referèndum, a la taula de diàleg?

— Portem el referèndum a la taula de diàleg, però no ens hem de quedar de braços plegats fins que no arribi.

Jéssica Albiach, candidata d'En Comú Podem a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Vostè deia que hem de tenir expectatives realistes. Respecte als indults, quines són?

— La llibertat dels dirigents independentistes és una urgència en termes humanitaris i jurídics, perquè la sentència és injusta, però també en termes polítics. Sense la seva llibertat serà molt difícil que hi hagi un diàleg i una negociació reals. Temem que el PSOE està dilatant el temps per resoldre els indults i també la reforma del Codi Penal. Dubto molt que d’aquí al 14-F es resolguin els indults, perquè el PSOE està molt centrat en el vot de Cs. Però tinc la sensació que, un cop passin les eleccions, es resoldrà ràpid.

La reforma del Codi Penal continua guardada en un calaix. Tot i els seus ultimàtums, el PSOE no s’ho ha pres seriosament?

— El PSOE està pensant a curt termini amb el vot de Cs pel 14-F. S’està prioritzant la urgència davant de la importància. Ells pensen que la llibertat no és urgent i que després de les eleccions ja es resoldrà.

¿I després de les eleccions es resoldran positivament?

— Els nostres ministres votaran que sí. Però no puc parlar pels del PSOE. El que m’arriba de les converses que ha tingut en Jaume Asens amb membres del govern del PSOE és que ho veurien amb bons ulls.

Quins socis preferirien vostès per a un govern català si fossin la clau de la governabilitat?

— Més que la clau, hem de tenir força. Volem un govern d’esquerres, no pactarem amb la dreta independentista de JxCat ni amb l’espanyolista del PP, Cs i Vox. Hem d’arribar a un acord amb ERC i el PSC, principalment.

Quina seria l’estratègia d’aquest govern?

— Taula de diàleg entre els dos governs i també reactivar la taula de partits. El president Torra la convocava i desconvocava en funció de les seves necessitats o interessos. La taula de partits ha de servir per traslladar el consens de Catalunya a la taula de diàleg entre governs. D'altra banda, un pacte nacional per la salut i lluitar contra la segregació escolar, a més de solucionar el problema de la indústria, la recerca, la falta d’equitat territorial, la transició ecològica i l’atur juvenil.

¿Estarien a favor d’un finançament autonòmic a la basca?

— Compartim la necessitat d’anivellament i també l’ordinalitat. No pot ser que si nosaltres som els que més aportem siguem els últims a rebre. S’ha d’equilibrar. Tampoc seria comprensible que Catalunya fos solidària amb tots els territoris que estan fent dúmping fiscal. Hem de gestionar nosaltres els impostos a través d’una hisenda tributària pròpia i, a partir d’aquí, col·laborar amb la resta de l’Estat.

Els resultats de Podem a les eleccions gallegues i basques no han sigut tan positius com haurien volgut. ¿No estan capitalitzant la seva presència del govern central?

— Parlem de països que tenen la seva pròpia idiosincràsia i, per tant, no hi ha una transferència de legitimitat entre el que es pugui fer al govern central i el que acaba votant la gent als diferents territoris.

Els fons europeus condicionaran la reforma de les pensions. ¿Hi tenen desconfiança?

— Les pensions no es retallen i no acceptarem cap pressió, vingui d’Europa o d’un sector del PSOE.

¿S’hauria de replantejar el decret dels fons europeus en el tràmit parlamentari?

— Hem de treballar perquè aquests fons es distribueixin de la manera més justa i equitativa possible. Que no vagin a parar a les mans d’unes poques grans empreses, sinó a la petita i mitjana empresa. És important també descentralitzar els fons no només cap als governs autonòmics, sinó també cap als ajuntaments.

¿I això està garantit tal com està aprovat?

— Treballarem perquè així sigui. De fet, s’ha aprovat amb els vots de Bildu.

I els de Vox.

— I els de Vox. Però els de Bildu i Més País, per exemple, no tenen res a veure amb el capteniment de Vox. A JxCat, ERC i la CUP els vaig dir que necessitem aquests fons i que no s’hi pot fer electoralisme.

stats