Albiach celebra que Illa els triï per governar, però li contesta: "Per què un govern en minoria si podem tenir un govern fort?"

La candidata dels comuns no avança quina seria la seva fórmula de govern

3 min
Jéssica Albiach ahir en l’acte amb Manuel Castells a la seu del partit.

L'objectiu dels comuns per després del 14-F és que JxCat i ERC no tornin a governar junts. La candidatura que encapçala Jéssica Albiach fa setmanes que pressiona perquè republicans i socialistes deixin enrere els vetos creuats que verbalitzen en públic i s'avinguin a negociar un "govern d'esquerres". Com a primer pas, Albiach ha celebrat que el candidat del PSC, Salvador Illa, hagi tornat a explicitar aquest dilluns que els comuns són el seu soci preferent per conformar un govern si guanya les eleccions del 14-F. "És una bona notícia que Salvador Illa es comenci a mullar", ha dit Albiach en una conferència a la Tribuna Catalunya organitzada per Nueva Economia Fórum. Ara bé, la candidata dels comuns li ha recordat que molt probablement –si tenim en compte les enquestes–, aquest executiu estaria en minoria i necessitaria el suport d'una altra força política, ja sigui des de fora o arribant a un acord de govern.

I aquí tots els focus es posen sobre ERC. La candidata ha recordat a l'exministre de Sanitat que han d'arribar als 68 escons per tenir una majoria parlamentària que permeti formar govern. "Per què un Govern en minoria quan podem tenir un Govern fort?", ha preguntat Albiach, tot i que no ha concretat si això volia dir que els republicans entressin a l'executiu. De fet, Albiach ha negat després que això s'hagi de traduir necessàriament en un Govern tripartit com els que s'havien constituït sota la presidència de Pasqual Maragall i de José Montilla. "Estem en un moment post Procés, històricament estem en un altre punt a Catalunya. Jo mai he parlat de tripartit. Sempre he parlat d'una entesa de forces d'esquerres i progressistes", ha afirmat Albiach. Amb tot, no ha volgut avançar en què es traduiria això, perquè ha assegurat que dependria dels resultats electorals.

"No hi haurà un veritable retrobament sense un acord ampli i transversal de les esquerres", ha insistit Albiach. En aquest sentit, la candidata dels comuns ha retret tant a ERC com al PSC que vulguin polaritzar la campanya amb un cara a cara. "Això no va de dos homes arraconats en un cantó pugnant per qui és president de la Generalitat, perquè ells sols no podran governar. Necessitem arribar a 68 escons i constituir un Govern fort i de canvi", ha afirmat. Albiach ho ha aprofitat per pressionar els republicans, però també la CUP, perquè es distanciïn de JxCat i del seu full de ruta per implantar la DUI. "ERC i la CUP haurien de dir que no poden compartir govern amb JxCat", ha defensat.

Proposen crear una Vicepresidència de Transició Ecològica

L'horitzó d'una aliança d'esquerres no és clar, però els comuns continuen fent propostes que voldrien que es materialitzessin si arribessin a la Generalitat. Així, el partit proposa crear una Vicepresidència de Transició Ecològica. Ho ha verbalitzat Jéssica Albiach aquesta tarda en un acte, precisament, sobre aquesta qüestió en què hi ha participat el regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, a més de l'eurodiputat Ernest Urtasun, entre d'altres. Albiach ha defensat que l'executiu "no es pot quedar en un racó fent polítiques sectorials" perquè hi ha "massa temes travessats" per l'emergència climàtica. En l'acte, la candidata ha criticat la "dècada perduda" en matèria ecologista a Catalunya i ha demanat "deixar enrere un Govern gris de JxCat i ERC" per impulsar-ne "un de verd". Per la seva banda, l'eurodiputat Ernest Urtasun ha acusat el Govern de pensar "d'una manera extremadament antiga" perquè estan "obsessionats amb els megaprojectes".

stats