Política 02/10/2019

Albiach: "No defensem l'autodeterminació per arribar a la independència"

La portaveu dels comuns considera que la desobediència no pot ser institucional

Xavi Tedó
4 min
Albiach: "No defensem l'autodeterminació per arribar a la independència"

BarcelonaLa portaveu de Catalunya En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha justificat que els comuns no assistissin als actes de commemoració del segon aniversari de l'1-O pel seu tarannà independentista. "Nosaltres no defensem l'autodeterminació per arribar a la independència, apostem per una república plurinacional, feminista i verda", ha remarcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant l'anunci del president Torra a comprometre’s a “avançar sense excuses cap a la República Catalana”, Albiach ha reclamat "no generar més frustracions". En aquest sentit, s'ha mostrat molt crítica amb la deriva del nou Govern. "No sé com avançarem cap a la República. Ja n'hi ha prou de generar expectatives que no es podran complir. Hem de blindar competències o avançar cap al pacte fiscal", ha assenyalat.

Després de reconèixer que l'1-O va ser un "exercici d'empoderament", Albiach ha refusat que l'executiu aposti per la desobediència institucional perquè considera que no és el rol que ha de jugar. "La desobediència civil és una eina de la societat civil, però no de les institucions. La desobediència no pot ser institucional", ha reblat. En qualsevol cas, també ha refusat sumar-se a la vaga general convocada per a l'11 d'octubre. "El motiu pel qual es convoca la vaga general és respondre a la sentència i la resposta hauria d'anar per altres vies", ha opinat.

La portaveu dels comuns ha defensat una taula de diàleg entre els dos governs, malgrat l'oposició del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "La realitat és que el PSOE no té proposta per a Catalunya, per això demanem una taula de diàleg", ha ressaltat. Una taula que no es pot portar a terme mentre es mantingui la repressió: "Amb presos polítics no hi haurà un debat real perquè no s’escolten els uns als altres". Davant l'amenaça d'un nou 155, Albiach ha instat Sánchez a "dir un sol motiu per a l’aplicació del 155".

"Sense pressupostos cal convocar eleccions"

Albiach ha revelat que aviat es tornaran a reunir amb l'executiu per abordar l'aprovació dels comptes. "Aviat tindrem una nova reunió amb el vicepresident Pere Aragonès per parlar dels comptes, però cal treballar amb discreció", ha deixat clar. "Hi estem treballant, però volem ser un dic de contenció contra les retallades i apostarem per uns pressupostos socials, feministes i verds", ha afegit la portaveu, que no ha amagat els seus dubtes que els puguin validar.

"Només ens hem reunit un cop, però cal aprofundir en la fiscalitat verda perquè cal tenir ingressos per fer polítiques socials, tot i ser conscients que patim un finançament injust", ha reiterat com ja han anat fent els últims mesos. De fet, la dirigent dels comuns ha insistit que cal redistribuir la riquesa i això passa per "apujar la pressió fiscal a les rendes més altes". Si les negociacions no prosperen, ha sentenciat que s'hauran de convocar eleccions abans de remarcar que "els pressupostos de Barcelona no conflueixen ni van en paral·lel" amb els comptes de la Generalitat.

Sigui com sigui, ha tornat a subratllar que votaran en contra de la moció de censura contra Torra que presenta Cs. "El Govern no dona resposta en temes socials i hem fet una oposició ferma, però la presenta qui incendia la convivència a Catalunya, qui defensa un 155 permanent, qui governa amb l'extrema dreta i qui apuntala els governs més corruptes del PP i Cs", ha afirmat per justificar la seva negativa a secundar la moció de censura.

Si es plantegés una qüestió de confiança a Torra, que els comuns ja la van demanar, Albiach ha dit que la "prioritat davant la crisi és tenir uns pressupostos" després de concloure que "aquest Govern té els dies comptats". L'aposta dels comuns passa per un nou govern catalanista i d'esquerres, ha avisat sense amagar, però ara per ara "els números no sumen".

"La polarització no ens ajuda de cara al 10-N"

Sobre els comicis del 10-N, Albiach ha admès que la polarització els pot passar factura. "Fem un discurs antirepressiu en defensa del dret a decidir, però el nostre discurs sembla que no acaba d'arribar a la gent en un moment de màxima polarització", ha exposat davant el retrocés electoral que estan patint els comuns. Davant la irrupció de la CUP o Més País, d'Íñigo Errejón, la portaveu de la confluència ha assegurat que no els preocupa que els pugui desgastar electoralment.

Amb tot, ha deixat clar que "tenim un espai que és de referència i de confluència i no veig necessari que es presenti [Errejón] a Catalunya perquè hi ha un perill real de fragmentació del vot que no suma i que desil·lusiona". Així, ha fet una crida a "recompondre les aliances a mitjà termini perquè tothom se senti còmode" i ha obert la porta a un possible retorn del fundador de Podem, a qui ella va donar suport en el congrés de Vistalegre II, a la formació lila.

Albiach també ha reconegut errors del seu espai en les negociacions entre Sánchez i Pablo Iglesias, tot i ressaltar que el candidat socialista volia pactar des d'un primer moment amb Ciutadans. "Vol que el seu soci preferent sigui Cs, però en les negociacions tothom ho podria haver fet millor perquè la nostra obligació és arribar a acords", ha apuntat. "Això no va de cadires, però Sánchez no volia un govern amb nosaltres", ha reiterat.

stats