Política 10/01/2016

Albiol, a Puigdemont: "Ni vostè ni ningú iniciarà el procés de ruptura amb l'Estat"

El líder popular carrega contra Artur Mas i l'acusa d'haver separat CiU, d'escindir el PSC, de la desaparició d'Unió i de deixar Catalunya en mans del "radicalisme", en al·lusió a la CUP

Núria Orriols
4 min

BarcelonaEl PP ha estat l'únic grup polític que aquest matí ha intentat ajornar el ple d'investidura i avortar l'acord 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP. Poques hores abans d'iniciar el debat, ha presentat una petició a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per demanar la no-convocatòria del ple per "incompliment" del reglament del Parlament. La junta de portaveus l'ha desestimat a primera hora de la tarda. Després de l'intent de dinamitar el ple i escoltar el discurs del candidat a la presidència, Carles Puigdemont, el líder popular, Xavier Garcia Albiol, ha començat la seva intervenció amb un avís clar, dirigit directament al presidenciable: "Ni vostè ni ningú iniciarà un procés de ruptura amb l'Estat. No ho permetrem". Albiol ha assegurat que "Catalunya continuarà sent Espanya i ningú dividirà l'Estat". "Hem treballat molt i molts anys perquè un grup de parlamentaris ho posin ara en risc", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol ha avisat que si es decideix avançar cap a la ruptura, des del PP faran l''"oposició que pararà els peus als que pretenen trencar allò que ha unit els espanyols durant molt de temps". I no ho faran sols, ha advertit: ells des del Parlament i Mariano Rajoy des de Madrid –si aconsegueix formar govern.

El popular ha insistit a rebutjar el plebiscit del 27-S, i ha negat que de les eleccions al Parlament en sorgís un mandat per la independència. De fet, ha assegurat que el "52%" dels ciutadans se senten tan catalans com espanyols i que, per tant, Puigdemont, quan parla de procés d'independència, "no pot parlar en nom de tot el poble de Catalunya". A parer seu, la ciutadania "no comparteix l'independentisme radical que pot portar a la pobresa i a la soledat" el país.

En el torn de rèplica, Puigdemont ha lamentat el to d'"amenaça" d'Albiol i li ha fet una petició: "Podem dir-nos les coses sense recórrer a la condescendència, tothom es mereix respecte pels seus posicionaments". A més, li ha retret "reiteració i un punt menyspreatiu" en el seu discurs cap a la seva persona que, ha assegurat, l'"afebleix" com a líder d'un grup parlamentari.

El presidenciable ha estat clar a l'hora de dirigir-se al popular: "Jo no he vingut a donar lliçons però tampoc vull que me'n donin vostès, de lliçons de democràcia". A més, ha aclarit que en el seu discurs d'inici d'investidura no ha parlat "en nom" de tots els catalans, sinó que ha dit que faria "tot el possible" per fer partícip del procés sobiranista a tota la ciutadania. Com? Puigdemont ha apuntat el procés constituent com a eina per "eixamplar" la base social independentista, el "gran objectiu" en la nova etapa.

Albiol carrega contra Mas

Albiol ha dirigit la meitat del seu discurs a Puigdemont i l'altre a Artur Mas, a qui ha culpat d'haver separat el PSC, CiU, de la desaparició d'Unió i de convertir la CUP en un "partit central" a Catalunya. "Vostè és el gran culpable de la situació que vivim a Catalunya", ha sentenciat, carregant contra Junts pel Sí i l'esquerra anticapitalista. "La CUP l'ha humiliat a vostè i vostè ha humiliat la CUP", però ambdós partits "passareu a la història per humiliar" la societat catalana, s'ha reafirmat Albiol. "No hi ha res més antidemocràtic que dir que s'han corregit els resultats de les urnes a través dels despatxos a porta tancada i a les fosques", ha sentenciat Albiol en al·lusió a la roda de premsa d'Artur Mas d'ahir dissabte per explicar el pacte amb la CUP.

Albiol ha definit l'entesa com un acord "fosc", amb unes conseqüències imprevisibles. "Més malament impossible", ha resumit.

Pressió al PSC

Ara bé, malgrat la crítica, no és cap secret que el nou govern de Catalunya carrega d'arguments el PP per collar el PSOE per forjar una gran coalició, un pacte que ara per ara els socialistes han rebutjat. De fet, el mateix dissabte de l'acord, Albiol ja va aprofitar per reclamar un acord d'Estat a Madrid per fer front al "desafiament" sobiranista. Una petició que ha aprofitat per fer explícitament al PSC en aquest ple.

El popular ha avisat que si es reactiven totes les iniciatives que recollia la declaració de ruptura del 9-N, caldrà un govern "fort i estable" i ha demanat als socialistes presents a la cambra que "treballin en aquesta direcció. "Ho necessitem", ha dit Albiol dirigint-se a Miquel Iceta. "Cal deixar les nostres diferències de banda per fer front a allò que és prioritari: evitar que el nou Govern de Catalunya iniciï el procés de ruptura amb Espanya", ha afirmat.

Albiol també s'ha mostrat partidari de reformar el sistema de finançament des de la legalitat i el pacte.

Un acord amb un partit "radical i estrafolari"

En la intervenció del popular en el primer debat d'investidura, en què la CUP va dir 'no' a Artur Mas, Albiol va resumir en "odi Espanya, victimisme, submissió i mentides el discurs de l'actual president sortint i ja va agitar, en aquell moment, l'espantall d'un pacte amb la CUP assegurant que estava deixant el país en mans d'un "partit radical i estrafolari".

stats