Política 04/02/2016

Albiol avisa Puigdemont que el PP "no permetrà" que Catalunya "se salti les lleis": "És propi d'un estat totalitari"

El PP i el Govern xoquen frontalment pels plans independentistes però s'obren a explorar acords en matèria social i econòmica

Laia Vicens
3 min
El líder del PP, Xavier Garcia Albiol, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Palau / CÈLIA ATSET

Barcelona«El PP no es quedarà amb els braços plegats». Aquest ha estat l'avís que ha traslladat el líder del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva primera reunió oficial, aquest dijous al Palau de la Generalitat, que ha durat més d'una hora i quart, en relació amb el full de ruta independentista que té intenció d'impulsar el Govern. Segons el líder popular, el PP i el govern d'Espanya (mentre estigui en mans dels populars) seran "bel·ligerants" i no "permetran ni consentiran" que es tirin endavant "lleis o propostes parlamentàries" que signifiquin "trencar l'estat del dret i la democràcia a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol feia referència a les tres peticions de ponències que ahir van entrar Junts pel Sí i la CUP sobre les tres lleis principals del procés. "És una provocació, ganes de fracturar la societat catalana i de buscar el conflicte", ha dit en roda de premsa. Per això, el líder popular català ha alertat el president que si es tiren endavant aquests projectes de llei "es posaran en risc les llibertats i la democràcia" a Catalunya i se saltarà l'estat de dret. "Saltar-se les lleis només es produeix als règims totalitaris i nosaltres ni hi estem d'acord ni ho acceptarem", ha avisat.

De fet, el cap de files popular al Parlament ha explicat que ha sortit "decebut" de la reunió perquè encara que el to ha estat "molt correcte", el fons ha estat "profundament radical". "He trobat un president amb absoluta tranquil·litat, però amb el total convenciment d'uns plantejaments que em fan pensar en el president Mas", ha dit. De fet, ha explicat que "si tancava els ulls" no sabia si era Puigdemont o el seu antecessor, Artur Mas.

15 propostes a Puigdemont

Ara bé, Albiol ha intentat donar una mostra de "diàleg" i ha traslladat 15 propostes sobre "reformes necessàries" que segons el PP necessita Catalunya. Per això, el líder popular ha dit al president que "el PP no és el partit del 'no, no i no'", sinó que està disposat a parlar de qualsevol proposta que beneficiï els catalans. "En alguns aspectes podríem posar-nos d'acord", ha dit.

Algunes d'aquestes propostes són que el 80% dels pressupostos es destinin a educació, sanitat, serveis socials i dependència, que es redueixin les llistes d'espera, que es rebaixin els impostos (com el tram autonòmic de l'IRPF i se suprimeixi l'impost de successions), o que s'impulsi un pacte per l'ocupació, entre altres.

Munté assegura que el Govern no farà "cap pas enrere" tot i les amenaces de l'Estat

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha confirmat que la trobada ha estat de "respecte mutu i cordialitat", però ha reconegut "profundes discrepàncies" en el terreny sobiranista amb el PP, la formació "més allunyada" ideològicament del Govern. Tot i així, s'ha obert a "explorar" acords i obrir "vies de diàleg" amb el PP, bàsicament en el terreny social.

Munté ha denunciat la "voluntat de judicialització contínua" del PP respecte del procés sobiranista i ha dit que el Govern no farà "cap pas enrere" tot i les amenaces de l'Estat. "Estem convençuts que ho fem dins la legalitat, amb seguretat jurídica i protegint les persones", ha defensat la portaveu.

En relació a una possible impugnació de la petició de les ponències de llei (és previsible que el govern espanyol en funcions ho porti al Tribunal Constitucional), Munté ha dit que "no hi ha marge per atacar-ho".

stats