Política 03/05/2017

Els alcaldes i regidors també tindran codi ètic per eliminar "la xacra de la corrupció"

Els consellers Romeva i Borràs presenten un model amb uns eixos bàsics que cada ajuntament, consell comarcal i diputació adaptarà a la seva realitat i aprovarà, si vol, en el seu ple municipal

Albert Solé
2 min
Els consellers Raül Romeva i Meritxell Borràs amb els responsables que han elaborat aquest codi ètic

BarcelonaNo acceptar regals, ni viatges, ni àpats; no participar en decisions on hi hagi un interès personal; i fer la declaració de béns a l'inici del mandat. Aquests són alguns dels punts que marquen el codi de conducta per a alcaldes, regidors i alts càrrecs municipals que s'ha presentat aquest dimecres. El codi, però, no és d'obligat compliment ja que s'haurà d'adaptar a cada municipi, i els plens l'hauran d'aprovar. El codi també afecta als consells comarcals i a les diputacions.

"La percepció de la ciutadania del sistema polític no és molt bona", ha admès la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, durant la presentació del codi. I en aquesta percepció negativa, gran part de la culpa la té la corrupció dels polítics, i per això Borràs diu que eines com aquest codi de conducta ajuden a "combatre la xacra de la corrupció".

"Perquè no hi hagi corrupció hi ha d'haver més educació, millorar els controls preventius, eliminar la discrecionalitat i promoure la transparència i el bon govern", ha afegit Borràs.

A la presentació també hi ha participat Raül Romeva com a conseller de Transparència -entre d'altres responsabilitats- i ha admès que "aquesta eina no és l'única, però és imprescindible. El primer pas cap a la integritat personal i institucional és que els representants en siguem dignes i siguem un exemple innegable del lideratge ètic, no tan en el discurs sinó fonamentalment en l'acció". Tot i això, Romeva ha afirmat que no n'hi ha prou amb dir que ets ètic ni amb actuar èticament, sinó que "cal que la ciutadania percebi aquesta actuació ètica".

En aquest sentit, el conseller Romeva ha explicat que l'objectiu és que tots els càrrecs públics acabin interioritzant aquest codi "i no hagin de consultar-lo per saber què poden fer i què no".

Borràs ha recordat que molts municipis grans ja tenen un codi de conducta propi però que han elaborat aquest pensant en els municipis mitjans i petits que no tenen recursos per complir la llei de transparència per si sols.

Els municipis que ho vulguin, també se'ls recomana des del Govern que creïn el mecanisme de control adient perquè els polítics compleixin amb aquest codi ètic.

stats