ELECCIONS 25-N
Política 22/10/2012

SI denuncia que els catalans a l'estranger no poden votar per "les traves" d'ambaixades espanyoles

"Se'ls hi dóna llargues, se'ls hi diu que la documentació no hi és o que no val la pena votar", ha afirmat López Tena

Acn
3 min
Alfons López Tena i Uriel Bertran, a la delegació del govern espanyol / ACN

BarcelonaSI ha denunciat aquest dilluns que desenes de catalans residents a l'estranger no poden votar en les properes eleccions del 25-N "per les traves i obstacles" a les ambaixades i consolats espanyols. "Se'ls hi dóna llargues, se'ls hi diu que la documentació no hi és o que no val la pena votar en unes eleccions sense importància", ha assenyalat el candidat de SI, Alfons López Tena, que ha assegurat que aquest cas es repeteix a nombrosos països d'arreu del món. "Ens estan venint queixes del Canadà, els Estats Units, Alemanya, Suècia o la Xina. Per tant, no sembla l'actuació aïllada d'un cònsol sinó que respon a unes instruccions donades pel govern espanyol perquè el catalans no votin", ha assegurat López Tena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per denunciar aquesta situació, SI ha registrat aquest dilluns un escrit a la delegació del govern espanyol adreçat als ministeris d'Interior i d'Afers Exteriors on s'exigeix al govern de l'Estat que garanteixi el dret a vot a tots els ciutadans catalans residents a l'estranger de cara a les eleccions al Parlament del proper 25-N. "Esperem que aquestes traves denunciades desapareguin i que cap català que així ho desitgi no pugui votar en aquests comicis. Si això continués així aquests fets seran denunciats a totes les instàncies estatals internacionals", resa l'escrit. "Segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General en el seu article 139.8, el funcionari que posa traves a l'exercici del dret per correu comet un delicte amb pena d'entre sis mesos a dos anys", ha recordat el candidat de SI a la Generalitat, que en el registre de l'escrit ha estat acompanyat pel cap de llista de SI per Barcelona, Uriel Bertran. "Si tenim proves serà llavors l'hora de presentar querelles i denúncies a la fiscalia per la comissió d'un delicte electoral", ha insistit López Tena.

"Independentment de si els agrada o no, els catalans votaran en llibertat el proper 25-N i nosaltres treballem perquè ho facin massivament per la independència", ha assenyalat el candidat de SI, que ha finalitzat advertint l'estat espanyol. "Si volen que després de la independència Catalunya tingui una bona relació amb Espanya, han de complir amb la seva llei i no han de posar obstacles a la lliure voluntat democràtica dels ciutadans de votar de la manera oportuna", ha finalitzat López Tena.

ERC també critica l'actitud d'ambaixades i consolats

En el mateix sentit, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha afirmat aquest dilluns haver rebut moltes queixes a través del telèfon i d'Internet de les traves que estan posant les ambaixades espanyoles als electors catalans. El líder republicà ha destacat que volen garantir que tots els ciutadans puguin exercir el seu dret a vot amb llibertat i ha criticat l'actitud de les ambaixades i consolats espanyols.

El PSOE, "ensorrat" a Galícia i País Basc

Pel que fa als resultats de les eleccions basques i gallegues, des de SI han felicitat l'auge de l'independentisme a les dues comunitats. "El nou independentisme que no vol gestionar la gàbia ni millorar les coses dins un marc espanyol avança d'una manera molt forta. És el cas d'Anova-EU a Galícia i EH-Bildu al País Basc", ha ressaltat el candidat de SI a la presidència de la Generalitat. "Davant d'això hi ha els autonomistes del PNB i BNG que anuncien una mica el què farà CiU aquí: no fer res", ha criticat López Tena. "Intentar millorar les coses amb un marc que no se sap quin és, ajornar la independència i intentar ser menys dependents en un impossible marc espanyol", ha enumerat el líder de SI.

Finalment, López Tena ha considerat que els resultats a Galícia i el País Basc també confirmen l'ensorrament del PSOE com un dels "pilars de l'Estat". "Ara, a Espanya només la sosté el PP, cosa que fa molt més fàcil la independència", ha conclòs el candidat de SI.

stats