Política 23/06/2016

De Alfonso va proposar a Fernández Díaz un pla per fer fora Mas de la direcció de CDC i situar-hi Germà Gordó

Així apareix en les noves revelacions publicades pel diari Público

Ara
4 min
L’Hotel Majestic va acollir ahir la intervenció de Gordó.

BarcelonaEl director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, va proposar un pla al ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per derruir la cúpula de Convergència, encapçalada per Artur Mas, que incloïa situar-hi al capdavant l'aleshores conseller de Justícia i actual diputat al Parlament de Junts pel Sí, Germà Gordó. Així apareix en les noves revelacions fetes públiques pel diari Público, que aquests dies està revelant una conspiració ordida per De Alfonso i Fernández Díaz destinada a buscar draps bruts de CDC i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El digital, que ha publicat la informació mentre durava la compareixença de De Alfonso al Parlament, transcriu una part de la conversa en què el cap d'Antifrau i el ministre en funcions parlen sobre canviar la direcció de CDC. Després d'explicar com Gordó ha passat a ser de la seva confiança i comprendre que estan al "mateix bàndol", precisant que l'esposa de l'exconseller de Justícia és al Consell General del Poder Judicial, relata una espècie de tercera via per substituir Mas al capdavant del partit i posar-hi l'exconseller de justícia. De Alfonso diu sobre Gordó:

"Ell reconeix que Convergència és ara mateix una casa de bojos. Que hi ha gent, et dic els noms: Josep Rull i Francesc Homs, que fonamentalment són els que diuen 'el partit està guanyat, l'agost del 2015 ho haurem aconseguit tot...', però hi ha gent que també diu el contrari: 'això ja ho hem perdut'. I el president, per desgràcia, el president de la Generalitat, està en la idea de 'palante, palante, palante'.

Tanmateix, que és un home molt ambiciós, així m'ho han fet saber companys seus en el seu moment ja que a mi se'm va acudir pensar en ell com a alternativa, perquè el que jo tinc al cap és que se solucioni això d'aquesta manera... A mi no em preocupa el dia 9 de novembre, ministre. Germà Gordó em diu que no n'hi haurà, que no n'hi haurà de cap manera, però que no les volen fer i que ells tampoc les tiraran endavant amb la suspensió del Tribunal Constitucional".

I més endavant de la conversa, De Alfonso segueix relatant el seu pla, que passa perquè Artur Mas deixi la presidència de la Generalitat i del partit. El cap d'Antifrau li explica l'oferta que donaria a Mas perquè es retirés:

"A veure, crec que tothom i tot ésser humà té una certa vanitat. Jo sóc un creient fervent, i de vanitat, tot i això, encara en tinc. No el protagonisme, però sí la vanitat: sentir que has fet alguna cosa bé t'omple d'orgull. En tenim tots i jo crec que el president Mas també, per més que ell sigui molt... és catòlic però no sé com definir-lo ben bé. Però bé, estic segur que té la seva vanitat i l'oferta seguirà [això és el que diria a Artur Mas perquè es retirés]: "Mira, passaràs a la història com l'únic expresident de la Generalitat que serà assessor també del Govern en temes de política territorial. Perquè Montilla hi va renunciar, Pujol i Maragall... només quedes tu. O sigui que no et retiraràs de la política, tindràs cert protagonisme. Dos, els llibres d'història parlaran de tu com algú que mai va saltar-se la llei, que va ser moderat. A més, hauràs arribat al màxim, on no ha arribat ningú en el tema de la independència de Catalunya i encara que sigui així hauràs estat home d'Estat com cal per no saltar-te mai la llei. També t'oferim això. No ho farem mai: no podrirem mai el teu nom entre les lletres. Cony, això sí, has de deixar el partit en mans d'una altra persona que hereti el programa, però no l'ideari de la independència com tu has proposat". I aquesta persona jo sí que estic segur que és Germà Gordó.

Germà Gordó, que comptaria amb el suport llavors empresarial en aquest sentit. És a dir, amb els mitjans, i que hi estaria disposat. Jo he tingut reunions amb ell, a veure, evidentment, ja ho va dir Alfonso Guerra, et mous i te la fots abans que de sortir-ne. Ell calladet, encara que n'hi ha que ja van traient el seu nom, ell calladet. Però ell està encantat. Quan ell sent que li explico això, no em diu que no".

[...]

"Es deixa estimar. Quan jo parlo amb [Ramon] Espadaler, diu que li sembla una bona idea. Quan jo ho parlo amb Jordi [Baiget], que no recordo el cognom, el que actualment és secretari [del Govern], em consta que sí. Ara, que hauria de fer un gest de trucar [es refereix a una hipotètica trucada de Mariano Rajoy a Artur Mas en la qual li hauria d'especificar el següent] durant aquest mes i que hauria de deixar-li les coses clares en aquesta trucada i oferir-li el diàleg dels 23 punts i, sobretot, aconseguir que esgoti la legislatura, perquè si no, "ets tu qui et suïcides i suïcides el teu partit... la qual cosa no et serà mai perdonat, mai et serà perdonat. Tu ets el que vas trencar el partit després de la majoria absoluta de tants anys. I això és el que dirà la història de tu. Pensa-t'ho. Jo t'ofereixo un any i mig, que és molt de temps per dialogar".

I De Alfonso segueix:

"Segurament –jo li diria a Germà Gordó– "el que has de fer és posar un home a Madrid que parli cada setmana amb Interior, Exteriors, Política Territorial i Vicepresidència. I la setmana següent parli també amb tu. Però que parli no políticament, no ha de ser un comissari de Convergència. Ha de ser algú diplomàtic, que expliqui les coses bones, que respongui a les coses dolentes, que intenti evitar les discrepàncies, que sàpiga distingir si algú li diu alguna cosa que el molestarà; que sàpiga distingir que si això no té importància pel que s'està negociant, doncs m'evito explicar-li això. Algú que no tingui cap interès darrere, només el bé de la societat. És que clama el cel. Germà Gordó hi està disposat, l'empresa a Catalunya hi està disposada, jo confio també que el govern [espanyol] hi estaria disposat".

stats