Partits polítics

Les altres vegades que Feijóo ha ficat la pota amb Catalunya

Abans dels indults el líder popular ja havia defensat la taula de diàleg i un nou encaix territorial, que el PP també va rectificar

2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte de campanya a Outeiro del Rei (Lugo)

BarcelonaNo és la primera vegada que Alberto Núñez Feijóo patina amb Catalunya i genera un terratrèmol públic, però també intern. Ha passat aquest cap de setmana amb els indults condicionats que estaria disposat a atorgar a l'independentisme, però hi ha hagut almenys dos moments més en els últims mesos en què el líder del PP ha defensat qüestions que no casen amb el discurs del partit.

La taula de diàleg

Tot just havia començat la campanya electoral de les eleccions generals del 23 de juliol quan Feijóo donava a entendre en una entrevista a El Periódico de España que si arribava a la Moncloa mantindria la taula de diàleg. "No tinc gens d'interès a anar en contra de cap taula si està constituïda i té com a objectiu fonamental tractar assumptes que no afecten els altres", deia. La resposta topava directament amb l'oposició que havia mostrat el partit al diàleg entre la Generalitat i la Moncloa, i el PP va haver de sortir a rectificar el seu president. Fonts de la formació van assegurar llavors que si Feijóo arribava a governar Espanya aquesta taula quedaria "desactivada".

Un nou encaix per a Catalunya

Pocs mesos després i quan el líder del PP començava les converses amb els grups parlamentaris per a la seva investidura –que va acabar fracassant–, va tornar a embolicar-se contradient l'argumentari de la formació conservadora. Feijóo va parlar del conflicte català com un "problema territorial" i es va obrir a buscar un "encaix" per a Catalunya a través d'un "pacte d'estat". Hores més tard, el partit va haver de matisar les paraules del seu líder dient que Feijóo té una "sensibilitat territorial elevada", però que això no volia dir que estigués disposat a permetre un referèndum, per exemple, i que qualsevol pacte territorial havia de tenir encaix constitucional.

A aquests girs discursius hi sobrevolen també els contactes amb Junts que el PP va mantenir abans de la investidura fallida de Feijóo. Unes converses que part del partit no ha entès, perquè creuen que no té sentit parlar amb el partit d'un Carles Puigdemont a qui exigeixen que torni i es posi a disposició de la justícia. Públicament, el PP no ha volgut incidir-hi, però el mateix Feijóo no se n'ha amagat: aquesta tardor va admetre contactes "indirectes" amb l'expresident de la Generalitat.

stats