Governabilitat a l'Estat

Feijóo desconcerta el PP amb l'oferta d'indult a Puigdemont

El PSOE surt en tromba contra el líder del PP, que es plantejaria la mesura de gràcia si es donessin les "condicions"

4 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte de campanya a Outeiro del Rei (Lugo)

Outeiro do Rei (Lugo)El revés del 23-J va fer que les eleccions a Galícia de diumenge que ve siguin per a Alberto Núñez Feijóo una mena de revàlida del seu lideratge al PP. I s’ha ficat en problemes. L’oferta d’indultar Carles Puigdemont si es donessin una sèrie de condicions —que es presentés davant la justícia i fos condemnat, mostrés penediment i renunciés a la via unilateral— ha caigut com una autèntica bomba en la cursa gallega, sobretot perquè el candidat a la reelecció, Alfonso Rueda, ha plantejat la campanya en clau estatal. El principal missatge del PP és atacar el govern espanyol per l’amnistia a l’independentisme i advertir que els seus aliats també són el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), a l’alça i amb opcions d’arribar a la Xunta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El canvi de posició de Feijóo sobre la desjudicialització del Procés és radical i representa una esmena al seu relat de campanya i al que ha fet des que va arribar a la presidència del PP. Dissabte a la nit l’agència Efe i diversos mitjans van publicar que Feijóo es plantejaria un indult amb condicions a Puigdemont i altres dirigents independentistes, que veu “difícil” que es pugui condemnar per terrorisme l’expresident català i que “durant 24 hores” va estudiar –i va descartar– la llei d’amnistia que Junts li va reclamar durant les converses sobre la mesa del Congrés i l’intent d’investidura de Feijóo durant el mes d’agost. Els indults, però, no haurien format part d’aquells contactes. 

En un intent “d’aclarir” les informacions, el mateix líder del PP s’ha ratificat. “Vaig dir i dic no a qualsevol mena d’indult, perquè no es dona cap condició per a un possible indult”, ha manifestat aquest diumenge des de Ferrol. És a dir, que s’obre a la mesura de gràcia si es donessin les condicions. També ha reiterat que l’amnistia és inconstitucional i ha defensat que el jutge que investiga el Tsunami Democràtic ha d’arribar “fins al final”. No ha volgut entrar en si, tal com havien apuntat fonts del seu entorn, creu que serà complicat acreditar que Puigdemont estigués al capdavant de les protestes postsentència. 

El PSOE hi suca pa

El gir de Feijóo, que el 2021 retreia que els indults "no són d'utilitat pública" i que eren un "error històric", ha causat desconcert al PP i ha indignat el PSOE, que ha sortit en tromba. Molts ministres s’hi han referit a través de X, però ha sigut l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero qui hi ha posat veu en un acte de campanya a Ferrol. “El que s’ha conegut suposa la fi d’una gran infàmia de tres mesos protagonitzada pel PP de Feijóo. Han generat crispació dient que es trenca la Constitució i l’estat de dret. I resulta que tot era una hipocresia i una gran mentida”, ha manifestat. En una entrevista a La Voz de Galicia —prèvia al gir de Feijóo—, el mateix Sánchez insisteix en una idea que ha anat llançant els últims dies. “Tinc la convicció que si Feijóo no depengués de Vox, hauria aprovat l’amnistia. Va arribar a parlar amb Junts. Unes converses que no han estat aclarides mai”, apunta.

Fa unes setmanes, La Vanguardia va publicar que el cap de files del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, es va reunir amb el portaveu de Junts, Josep Rius. Divendres el coordinador general del partit, Elías Bendodo, defensava des de Barcelona poder parlar de tot i amb tothom, sent conscients de les línies vermelles que marca la Constitució. I el mateix dia, en un míting a Sarria (Lugo), Feijóo es mostrava partidari de la “reconciliació” a Catalunya, sense que això passi per la “impunitat”. En els últims mesos, el PP ha fet equilibris entre les paraules gruixudes contra Puigdemont i una mena d’acostament a Junts que s’explica per l’anhel de Feijóo que el PNB i Convergència –ara reconvertida– fossin el que eren abans. 

D’entrada, segons algunes fonts consultades per l’ARA, la reacció al partit ha sigut de desconcert. “Alguna cosa se’ns escapa”, comenta un càrrec de Madrid. Altres fonts apunten que el gir de Feijóo coincideix “sospitosament” amb les insinuacions que Puigdemont va fer en una carta dijous passat enviada als europarlamentaris arran de la petició del Parlament Europeu d’investigar la suposada trama russa del Procés. “Si el meu partit hagués permès la investidura de Feijóo o hagués impedit la de Sánchez, tots aquests espectacles s’haurien estalviat. I d’això també en parlarem quan toqui. Com en la trama russa, tot se sabrà”.

Al llarg de la jornada no hi ha hagut manifestacions públiques dels barons del PP, però s’espera una setmana complicada que arrencarà amb una entrevista de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a Telecinco, i l’editorial de Federico Jiménez Losantos a EsRadio. Mentrestant, fonts de Vox traslladen a l’ARA que es freguen les mans a un any de les eleccions catalanes.

Feijóo viatja a Barbate

Feijóo mirarà de canviar ràpidament el focus i aquest dilluns viatja a Barbate (Cadis) per donar suport a la Guàrdia Civil després de la mort de dos agents que van ser envestits per una llanxa que conduïen narcotraficants. En un míting a Outeiro de Rei, el líder del PP ha criticat que la resposta de Sánchez hagi sigut acudir a “un festival de cinema” [la gala dels premis Goya] i ha demanat la dimissió o el cessament del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Per a Feijóo, el seu canvi de discurs sobre la desjudicialització del Procés és una maniobra del PSOE per “enfangar” la campanya, ha dit des de Ferrol. Rueda i Feijóo se la juguen en l’última setmana de campanya a Galícia.

stats