Política 11/02/2015

Amadeu Altafaj: "Catalunya pot establir un precedent històric que va més enllà de la UE"

El representant permanent del Govern a Brussel·les, convençut que en el cas català, com es demostra amb el grec, les institucions europees actuaran amb "pragmatisme basat en el diàleg polític"

Ara
2 min
A PRIMERA FILA  Altafaj -amb americana- va ser mà dreta del vicepresident comunitari Olli Rehn.

BarcelonaEl representant permanent del Govern a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, ha subratllat aquest dimecres el pragmatisme i capacitat d'adaptació basada en el diàleg polític de les institucions europees en benefici de l'estabilitat del continent. Una alta capacitat d'adaptabilitat que, ha dit, es posarà de manifest amb Grècia, però que és vàlida també al voltant del contenciós polític de Catalunya amb Espanya. "A la UE sempre ha prevalgut el pragmatisme basat en el diàleg polític", ha defensat Altafaj, que ha lamentat, això sí, la manca de diàleg polític per part de les institucions espanyoles amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Catalunya Ràdio, Altafaj ha considerat que el moviment cívic independentista que existeix a Catalunya "pot establir un precedent històric" pel que fa a la resolució pacífica i democràtica dels conflictes polítics "que va més enllà de la UE". Per això, ha defensat que el seu "combat polític" passa per fer valer els "valors democràtics europeus". Ha admès que, malgrat l'interès que genera el contenciós català a les institucions europees, els governs europeus voldrien no haver d'incloure a l'agenda més problemes dels que ja tenen, i Catalunya n'és un més. Pel representant permanent a la UE, com més clars i nítids siguin els programes electorals del 27-S, més comprensible serà el mandat democràtic que en surti.

El "millor nivell" exterior

Altafaj ha apostat per "aspirar a tenir el millor nivell de representació exterior" sense necessitat de topar amb la diplomàcia espanyola, que, assegura, de moment no li consta que li hagi posat cap obstacle. Ha posat el Quebec com a exemple, després que el Canadà donés estatus diplomàtic a les delegacions quebequeses.

Davant la resposta de l'Estat al 9-N en forma de querella al president de la Generalitat, la vicepresidenta i la consellera d'educació, el representant permanent del Govern a la UE ha considerat que "no és normal la manca diàleg i capacitat de parlar de les coses de forma correcta" per part de l'estat espanyol. En qualsevol cas, ha subratllat la seva voluntat de posar al servei del país la seva experiència acumulada al llarg de vint anys a les institucions europees en un "moment crucial per l'esdevenidor del país". El Govern va resoldre ahir canalitzar a través de la representació permanent a la UE les denúncies contra els incompliments de la normativa europea per part de l'estat espanyol que puguin ser lesives per als interessos catalans.

stats