Política 18/02/2014

L'ambaixador espanyol a Roma acusa Mas de "falsejar" dades al 'Corriere della Sera'

El diplomàtic mira de desmentir el greuge fiscal català i nega que els fets de 1714 enfrontessin Catalunya amb Espanya

Efe
2 min

RomaL'ambaixador d'Espanya a Itàlia, Francisco Javier Elorza, ha assegurat aquest dimarts que el president de la Generalitat, Artur Mas, va donar "alguna dada falsa sobre el que aporta i rep aquesta comunitat autònoma de la resta d'Espanya", en una carta que publica el rotatiu 'Corriere della Sera'. Mas va ser entrevistat en aquest diari per Luigi Ippolito, dins d'un reportatge sobre Catalunya publicat dilluns i titulat 'No per diners, sinó per dignitat'.

"Nosaltres –va dir Mas– cada any transferim a Espanya el 8% del PIB. Volem ajudar altres regions, no els neguem la nostra ajuda, però el 8% és massa". Segons Elorza, les dades de la balança fiscal poden variar del 8% del PIB que apunta Artur Mas en l'entrevista a una balança fins i tot positiva, del 2,1%. "Els impostos no els paguen els territoris sinó les persones que transfereixen una part de les seves rendes a les que en tenen menys", ha afegit l'ambaixador.

Mas va assegurar que no només pesen motius econòmics per demanar la independència de Catalunya de la resta d'Espanya. Una afirmació a la qual l'ambaixador respon: "Catalunya és una de les regions i nacionalitats d'Espanya, que al costat d'altres [...] formen la rica pluralitat d'Espanya, la nació més antiga d'Europa; una nació que va veure la llum ja com a país modern amb la unió dels regnes d'Aragó i Castella, i no, per cert, del regne de Catalunya, que mai va existir com a tal".

Per l'ambaixador d'Espanya a Itàlia, els nacionalistes catalans tergiversen l'abast d'una guerra dinàstica i internacional, la Guerra de Successió de 1701-1715, provocada per la mort sense fills de l'últim rei de la Casa d'Àustria, Carles II, en una suposada guerra d'Espanya contra Catalunya. "Els barcelonins van lluitar exhortats per les autoritats catalanes a 'vessar gloriosament la seva sang i la seva vida pel seu rei, pel seu honor, per la pàtria i per la llibertat de tot Espanya', segons la crida difosa pels Tres Comuns a Barcelona l'11 de setembre del 1714".

stats