Política 19/09/2016

Podem amenaça de trencar amb ICV al Parlament si no guanya pes dins de CSQP

El líder del partit morat, Albano Dante Fachin, repeteix l'ultimàtum que ja va llançar al gener, quan va demanar que les forces de la confluència tinguessin el mateix protagonisme en les rodes de premsa

Ara / Efe
2 min
Lluís Rabell, Joan Coscubiela,Albano Dante i Jessica Albiach, de Catalunya Sí que es Pot / ACN

BarcelonaPodem estaria disposat a trencar la seva aliança amb ICV i EUiA al Parlament si no se li dóna més pes dins del grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Segons han confirmat a l'agència Efe fonts coneixedores d'aquest nou xoc entre les forces de la confluència d'esquerres, es repeteix la crisi que ja hi va haver al gener i que va avançar l'ARA, quan l'actual secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, va enviar una carta a les bases del partit en què defensava la necessitat de reorganitzar el grup parlamentari per donar més visibilitat als quatre diputats de la formació lila.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Podem, que exerceix com a portaveu adjunt de CSQP al Parlament –jeràrquicament per sota del president del grup, Lluís Rabell, i del portaveu, Joan Coscubiela, d'ICV–, va proposar llavors que ICV i Podem s'alternessin el protagonisme en les rodes de premsa del grup parlamentari per reflectir la seva pluralitat interna. I malgrat que Fachin va ser elegit secretari general de Podem en les primàries de juliol, això no es va traduir en cap canvi immediat dins del grup a la cambra catalana.

La tibantor en les relacions entre Podem i ICV ha tornat a aflorar ara, quan Fachin ha amenaçat de trencar la unitat del grup parlamentari si no s'introdueixen canvis en el seu funcionament intern, segons ha avançat 'La Vanguardia'. Aquest dissabte, en ple debat intern, es va reunir el consell de coordinació de Podem, una versió reduïda del Consell Ciutadà, segons fonts de la formació lila.

Fonts ecosocialistes consultades per l'agència Efe han evitat valorar per ara l'ultimàtum de Fachin perquè interpreten que si ho fan "serà pitjor", mentre que EUiA reconeix que, després del procés de primàries de Podem, és lògic que es "redimensioni en positiu" el paper de Fachin dins del grup parlamentari.

Aquest dimarts al migdia està previst que CSQP es reuneixi al Parlament, una setmana abans que se celebri el debat de la qüestió de confiança al president de la Generalitat i amb la nova ferida oberta entre Podem i ICV.

stats