Política 18/10/2017

Amnistia Internacional reclama l'alliberament "immediat" de Sànchez i Cuixart

L'ONG assegura que els càrrecs de sedició són "excessius" i considera "desproporcionat" l'empresonament

Ara
2 min
Milers de persones van reclamar ahir a Barcelona l’alliberament de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez.

BarcelonaAmnistia Internacional ha reclamat avui l'alliberament "immediat" del president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart. En un comunicat, l'ONG considera que els càrrecs per sedició i la presó provisional són "restriccions excessives". "Demanem a les autoritats que retirin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que posin fi immediatament a la seva presó provisional", ha assegurat el director d'AI a Espanya, Esteban Beltrán.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amnistia Internacional diu que els presidents de l'ANC i Òmnium no van animar els manifestants a utilitzar la violència i no poden ser considerats responsables, ni directament ni indirectament, dels danys als vehicles de la policia.

AI assegura que "no qüestiona" les decisions del Tribunal Constitucional "sobre la llei del referèndum ni la seva aplicació", però considera que el procés obert contra Sànchez i Cuixart constitueix "una restricció excessiva del seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica".

L'organització destaca que, d'acord amb el dret internacional sobre drets humans, "el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica inclouen la possibilitat que persones i organitzacions de la societat civil expressin les seves opinions sobre el referèndum i sobre la independència en qualsevol moment i de forma individual o col·lectivament".

"Les autoritats han de protegir el dret dels ciutadans a expressar la seva oposició a la decisió del TC i a organitzar reunions públiques pacífiques a favor del referèndum", ha assegurat el director a Europa d'Amnistia, John Dalhuisen.

Amnistia Internacional remarca que les autoritats haurien d'actuar sempre amb un principi de "proporcionalitat" i que "les sancions penals, en particular les que comporten la privació de la llibertat, constitueixen sovint una restricció desproporcionada del dret a la llibertat de reunió pacífica i al d'expressió".

stats