Política 06/05/2019

L’ANC referma l’aposta per la unilateralitat

L’entitat aprova un nou full de ruta que defensa tornar a la DUI si l’independentisme supera el 50%

Anna Mascaró
3 min
La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ahir durant l’assemblea extraordinària de l’entitat, celebrada a Tarragona.

BarcelonaEn un context en què els partits principals plantegen una estratègia de diàleg amb l’Estat i la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació -assumint que l’1 d’Octubre no va ser el definitiu-, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va reivindicar ahir la seva aposta per la via unilateral. L’impàs entre el resultat de les generals i la campanya de les municipals i europees va ser l’escenari d’una assemblea extraordinària de l’entitat, en què els socis van aprovar un nou full de ruta que planteja tornar a la DUI en cas que els partits independentistes aconsegueixin sumar més del 50% dels vots a les pròximes eleccions catalanes. Així, i preveient que els comicis arribin poc després de la sentència del judici del Procés, l’entitat insisteix que aquesta és la “via més probable” per assolir la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el document -aprovat per una àmplia majoria mitjançant el vot a mà alçada-, si s’arriba a donar aquesta situació, el Parlament hauria de “revalidar” la declaració d’independència posterior a l’1-O i publicar-la al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), així com al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC). Al seu torn, el Govern hauria de despenjar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i demanar reconeixement internacional per fer efectiva la declaració.

“Una independència negociada és millor, però un referèndum acordat depèn de l’altre i, si no l’acorda, què farem, més frustració?”, es preguntava ahir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. “La unilateralitat no va fracassar l’1 d’Octubre”, va reivindicar: “El vam fer i vam guanyar”. Així, va considerar que si els partits “indubtablement independentistes” obtenen el 50% dels vots a les pròximes eleccions catalanes “no hi ha excuses ni dubtes”. “Fem la independència”, va demanar.

El full de ruta també estableix que es publiquin els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídica, que es deixi en llibertat els “presos polítics i que s’organitzi el retorn dels exiliats”. En última instància, el document constata que les institucions i, si cal, la societat civil hauran d’activar el “pla d’organització del territori d’una manera indefinida en compliment de la legislació vigent de l’estat constituït”.

Un altre dels elements destacats per Paluzie és l’estratègia per incidir en l’economia, com les campanyes de consum estratègic amb l’objectiu de “no dependre dels que ens van amenaçar a l’octubre, que van fer una campanya de por econòmica indigna”. També va animar els autònoms i empresaris a votar els representants de les Cambres de Comerç tenint això present.

Unitat de totes les forces

Tot i defensar un posicionament diferent del que manté actualment el Govern, l’ANC fa èmfasi en el document en la unitat a l’independentisme. Perquè l’estratègia unilateral funcioni, adverteix, cal que el Govern, el Parlament i la resta de les institucions estiguin “alineades” i la ciutadania mobilitzada per a aquesta finalitat.

“Només podem avançar plegats”. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, insistia també en mantenir la unitat del món sobiranista en la seva intervenció per Skype a l’acte, celebrat a Tarragona amb l’assistència de més d’un miler de persones. També l’expresident del Govern, Carles Puigdemont, i la resta d’exmembres de l’executiu a l’exili van participar en l’esdeveniment, així com el conseller d’Educació, Josep Bargalló. “Som fills de l’octubre del 2017”, va dir Puigdemont al conèixer el resultat de la votació del full de ruta. “L’estat espanyol és el nostre adversari”, va recalcar, i va assegurar que “no només es tracta de la victòria o de la conquesta del dret a l’autodeterminació”, sinó de “com es vol construir un país.

Amb l’arribada de Paluzie a la presidència de l’entitat, l’ANC s’ha caracteritzat pel seu to crític amb la Generalitat, a qui ha exigit en reiterades ocasions que compleixi amb el mandat de l’1 d’Octubre i implementi la República. En el nou full de ruta, l’organització manté el to i assenyala també les “promeses que queden per complir” del Govern: investir Puigdemont i restituir el Govern; anul·lar la suspensió dels diputats presos i exiliats, així com la seva retirada de sou; “acabar amb el relat interessat que criminalitza un sector reduït independentista dient que hi ha violència on no n’hi ha”, així com “totes les promeses electorals”.

A l’acabar l’acte, el president Quim Torra va fer una crida als partits a “retrobar-se en la unitat”. “Hem de ser capaços de prendre el camí que ens porti de manera més ràpida i eficaç a la independència”, va assegurar el cap de l’executiu.

stats