CANVI DE CICLE
Política 20/02/2013

L'ANC crida a realitzar la consulta sobiranista abans del 31 de maig del 2014

L'entitat insta tots els partits que el 25-N donaven suport al dret a decidir que facin costat al Govern en la transició nacional

Ara
2 min
Membres de l'ANC s'han concentrat aquest dijous a la tarda a les portes del Parlament / PAULA MATEU / ACN

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) votarà el 16 de març en una assemblea general a Girona els nous estatuts de l'entitat i el seu nou full de ruta, revisat després de l'èxit de la massiva manifestació de la Diada. Així, ara concreta i accelera la data decisiva de realització la consulta i, segons els documents que haurà de ratificar, avança que "l'ANC farà tot el que calgui perquè el procés de secessió sigui el més ràpid possible", cosa que inclou fer "un seguiment exhaustiu dels compromisos i tempos establerts en el pacte entre la primera i la segona força parlamentària". L'acord entre CiU i ERC, de fet, insta a tenir tots els mecanismes preparats per celebrar el referèndum durant el 2014, però l'ANC acota més els terminis: "Cal haver materialitzat la consulta abans del 31 de maig del 2014".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aconseguir-ho, l'Assemblea aposta per intentar que "tots els partits que defensaven el dret a decidir en les eleccions del 25 de novembre del 2012 donin suport a les accions del Govern català dirigides a fer la consulta" i exigeix a l'executiu "la presentació prèvia d'un calendari detallant el procés postreferèndum de transició cap a l'estat sobirà". Igualment, l'ANC "dóna suport i promou la creació d'una taula de partits i entitats per a la consecució de l'Estat propi", que es podria materialitzar en l'Acord Nacional pel dret a decidir que preveu el Govern. En cas que no fos possible la consulta, l'entitat es compromet a "donar suport a les accions de la Generalitat i el Parlament encaminades a l'assoliment de la independència, inclosa la declaració unilateral", i, si no fos possible, "l'ANC promourà una assemblea de càrrecs electes o una assemblea constituent perquè proclamin la independència".

Com a reptes a curt termini, el full de ruta inclou treballar per "ampliar i consolidar la majoria social a favor de la independència" i "engrescar els joves i la població nouvinguda". Per aconseguir-ho, formaran "agents emissors dels missatges" sobiranistes i faran "arribar especialment els missatges positius i racionals als sectors –socials, polítics, econòmics...– més refractaris, contraris o indiferents al procés d'independència" i combatran els "discursos tergiversadors i amenaçadors de l'estat, d'agents socials, de poders econòmics i financers catalans contraris, i dels potents mitjans de comunicació unionistes". Així mateix, l'ANC preveu promoure "mètodes de desobediència civil i de resistència col·lectiva i pacífica" i "la insubmissió fiscal".

Finalment, el full de ruta subratlla que l'objectiu final ha de ser "la plena reunificació de la nació catalana", a partir del "respecte a les singularitats i de comú acord entre cada part dels Països Catalans".

stats