Política 22/10/2020

L'ANC presenta una campanya de sobirania fiscal per tenir el control de la caixa "abans de la ruptura amb l'Estat"

"Li volem donar un poder al Govern que ara no té", ha subratllat la presidenta Elisenda Paluzie

Xavi Tedó
3 min
L'ANC presenta una campanya de sobirania fiscal pertenir el control de la caixa "abans de la ruptura amb l'Estat"

BarcelonaLa Generalitat només rep el 5,3% dels impostos que es recapten a Catalunya. Amb la voluntat de capgirar la situació, l'ANC ha presentat avui una campanya de sobirania fiscal perquè la ciutadania i les empreses paguin els impostos a la Generalitat per "reconèixer", com ha dit la presidenta Elisenda Paluzie, "Catalunya com l'autoritat fiscal". Paluzie ha assenyalat que "és un exercici pràctic d'independència fiscal" i una "campanya de pressió perquè la Generalitat es prepari per recaptar els impostos el dia que es faci la DUI a les portes de les eleccions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'Assemblea ha lamentat que els diferents governs no hagin fet els deures fins ara. "Durant molts anys no van fer pràcticament res i ara li volem donar un poder que ara no té", ha destacat. En concret, ha explicat que durant molt temps l'Agència Tributària espanyola gestionava tributs competència de la Generalitat per decisió del Govern. Tot i això, ha celebrat que aquesta situació desaparegués posteriorment.

El vicepresident de l'ANC, David Fernàndez, ha deixat clar que l'objectiu de la campanya de sobirania fiscal és "tenir el control de la caixa en el moment de la ruptura amb l’Estat" i, alhora, "empoderar la gent per pressionar les institucions perquè rematin la feina". Fernàndez ha recordat que "la independència es fa, no es diu", i ha reclamat a la Generalitat que tingui "sentit d’estat i gestioni els seus recursos". Aquesta iniciativa forma part de la campanya Eines de País, que es complementa amb la de consum estratègic, la d'ocupar espais de poder a les cambres de comerç i la de suport a sindicats o patronals de matriu catalana.

Paluzie ha explicat que es van reunir amb l'Agència Tributària Catalana per explicar-los el projecte abans de la Diada i ha reiterat que "és una campanya de pressió a les institucions perquè aquests organismes seran l'embrió del nou estat i, com més ben preparades estiguin, millor". També ha destacat que no era una campanya nova, i ha recordat que la plataforma Catalunya Diu Prou ja la va impulsar fa alguns anys: "Uns centenars de contribuents ja paguen impostos a Catalunya, com la nostra entitat", però ara volem que la campanya sigui massiva".

Campanya a llarg termini

La campanya, que porta per nom "Jo pago a Catalunya. Fem sobirania fiscal", té com a objectiu arribar a milers de persones. "Busquem que les assemblees de base, que han demostrat una capacitat de mobilització sense precedents, la traslladin al seu entorn en una campanya que va dirigida a tothom que paga impostos, és a dir, particulars, empreses, autònoms o els mateixos partits, que poden fer també sobirania fiscal", ha recordat Fernàndez.

Fernàndez ha admès que era una iniciativa "a llarg termini", però ha afirmat que "el moment àlgid serà els mesos de maig i juny del 2021, quan s'hagi de fer el segon trimestre de l'IVA i la declaració de la renda-IRPF". La primera fita que s'han marcat, però, és la liquidació del quart trimestre de l'IVA de 2020. Per resoldre dubtes o les pors que pot generar aquest exercici de sobirania fiscal, l'entitat ha posat en marxa una pàgina web i un telèfon d’atenció per resoldre dubtes i donar seguretat a les persones que facin el pas.

En qualsevol cas, els responsables de l'ANC han definit el procediment per fer possible el pagament d'impostos a Catalunya com a "senzill" i "legal". Així, han indicat que per pagar els impostos caldrà fer el procediment habitual a través de l'Agència Tributària espanyola. En el moment que calgui introduir un número de compte d'on pagar els impostos, caldrà posar una de les numeracions de l'Agència Tributària de Catalunya. Després d'introduir el número de compte de l'Agència Tributària de Catalunya el tràmit amb l'Agència Tributària espanyola ja haurà acabat. Segons han indicat, caldrà fer una petició a l'agència catalana per crear un dipòsit d'on es paguin els tributs a l'agència espanyola.

stats