Política 07/11/2017

Podem anirà al 21-D amb els comuns i dona per tancada l'era Fachin

Les bases de la formació trien unir-se a la llista de Domènech amb un 72% dels vots a favor

Ara
3 min
El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech.

BarcelonaLes bases de Podem han votat majoritàriament a favor de presnetar-se en coalició amb els comuns als comicis del 21-D. La traumàtica ruptura de la direcció catalana, encapçalada per Albano Dante Fachin, amb la direcció estatal de Pablo Iglesias ha influït poc en la consulta del partit lila a Catalunya, conclosa avui. Amb una participació del 60% d’un total de 17.379 inscrits, el 72% (12.432 persones) dels que han votat ho han fet favorablement a la confluència electoral amb Catalunya en Comú de Xavier Domènech, mentre que un 28% (4.876) han optat pel 'no'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció estatal de Podem creu que la disputa interna amb la seva organització a Catalunya ha quedat totalment resolta gràcies als "contundents" resultats de la consulta. Fonts de la direcció del partit morat han explicat que aquests resultats demostren que l'estratègia defensada per la direcció de confluir amb Catalunya en Comú és la que majoritàriament defensen les bases i que, per tant, l'ex secretari general de Podem Albano Dante Fachin, que apostava per parlar amb forces independentistes, ha quedat definitivament desautoritzat.

"Totes les posicions són legítimes i cal respectar els excompanys que vulguin canviar de partit o formar coalicions amb altres partits, però el millor en política és resoldre les discrepàncies democràticament, i els inscrits han donat un missatge claríssim i inequívoc", ha afirmat Pablo Iglesias en declaracions als mitjans al Congrés. La direcció estatal de Podem es farà càrrec de la seva estructura a Catalunya fins que primer nomeni una gestora i, després d'una assemblea, una nova direcció.

Fachin va presentar aquest dilluns la seva dimissió com a líder de Podem i la seva baixa com a militant del partit morat després de mesos de tensions que s'havien incrementat en els últims dies pel seu acostament als independentistes i les seves intencions d'explorar la formació d'un bloc amb forces sobiranistes per als comicis de desembre.

La pregunta de la consulta era: "¿Dones suport al fet que Podem es presenti a les eleccions del 21 de desembre a Catalunya en coalició amb Catalunya en Comú i les forces polítiques germanes que no donem suport ni a la declaració d'independència ni a l'aplicació de l'article 155, amb la paraula 'Podem' en el nom de la coalició i en la papereta?"

La consulta s’ha fet enmig d’un clima enrarit. Ahir mateix, Fachin s’acomiadava com a secretari general i estripava el carnet, enmig de denúncies de la "intervenció" en la sobirania de Podem Catalunya per decidir la seva línia política i de "manca de garanties democràtiques" de la consulta a les bases. Amb ell, també han marxat de la formació l'exdiputada de Catalunya Sí que es Pot Àngels Martínez Castells, com a cara més destacada, i Laura Haba, secretaria de municipalisme; Alberto Quiñones, responsable de Comunicació; Paulino Gracia, de Salut; Susana Rodríguez, secretària d’organització provincial de Tarragona; J. Vicente Pruñonosa, d’educació; Pablo Daglio, de municipalisme, i Mireia Palau, menbre del consell ciutadà. Fachin ha iniciat contactes tant amb ERC com amb la CUP, i no descarta cap opció per al 21-D.

Podem, doncs, s’incorporarà a la llista dels comuns de Domènech amb un programa de refús tant de l’article 155 com de la independència, a favor de la llibertat dels presos polítics (els líders de l’ANC i Òmnium i els membres del Govern) i a favor d’un referèndum pactat. Els comuns, que el 21-D concorreran amb les sigles En Comú Podem-Catalunya en Comú i que van ser els primers dins el sobiranisme a descartar la seva participació en una hipotètica llista unitària, ja havien reservat el tercer lloc de la llista -el segon, en principi, serà per a Elisenda Alamany- per a un candidat de Podem.

La formació lila haurà de refer ara la seva direcció catalana, que ha quedat decapitada amb l’adeu de Fachin. Dels vint-i-cinc membres del seu consell ciutadà, vuit han marxat.

stats