ENTREVISTA
Política 06/11/2015

Anna Gabriel: “Podem investir algú de CDC, depèn del nom”

En passar de tres a deu diputats, la CUP té a les seves mans la clau de la governabilitat. Anna Gabriel (Sallent, 1975) serà la portaveu cupaire al Parlament, on dilluns oficialitzaran per primera vegada la seva negativa a investir Artur Mas

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaEn passar de tres a deu diputats, la CUP té a les seves mans la clau de la governabilitat. Anna Gabriel (Sallent, 1975) serà la portaveu cupaire al Parlament, on dilluns oficialitzaran per primera vegada la seva negativa a investir Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dissabte es reuneix el consell polític a Perpinyà. Què hi decidiran?

Hi debatrem què fem finalment davant la contesa electoral a l’Estat.

Quines opcions hi ha?

No concórrer-hi. A partir d’aquí, hi ha la possibilitat de fer una abstenció activa, demanant que la gent no vagi a votar perquè ja estem desconnectats de l’Estat, o fer abstenció passiva i no dedicar-hi cap recurs.

I fer vot nul polític?

Preferíem abordar-ho amb Junts pel Sí per emetre el senyal inequívoc de desconnexió amb l’Estat. No hi hem de fer res, al Congrés, on ja s’ha fet tot el que es podia fer en el camp de la denúncia.

I si s’hi pot pactar un referèndum?

No crec que hi hagi la majoria parlamentària suficient que es requereix a les Corts per pactar això. És impossible veure-hi dos terços partidaris de pactar un referèndum.

¿A Perpinyà prendran alguna posició sobre el debat d’investidura?

No. No, no. No està previst.

Per tant, la CUP votarà no a la primera votació.

[Assenteix].

¿I si al cap de 48 hores n’hi ha una altra i s’hi torna a presentar Mas?

Votarem que no.

I a la tercera?

Si es presenta un candidat alternatiu, la CUP convocarà una assemblea nacional extraordinària per valorar la nova proposta. Si és raonable, hi votarem a favor o ens abstindrem per facilitar la investidura.

¿I si a la tercera Junts pel Sí continua presentant Artur Mas?

Votarem que no.

Hi ha un partit que té 1.628.000 vots i un altre que en té 337.000. Hi ha gent que es pregunta per què el partit minoritari bloqueja el candidat que el grup majoritari proposa.

Ho hem explicat de manera reiterada, no només durant la campanya...

Hi havia la possibilitat que els seus vots no fossin decisius. ¿No canvia les coses?

No, tenim una política que no va per aquí. Quan ens presentem amb un programa és perquè l’hem treballat i perquè estem convençudes que és la millor proposta.

¿No creu que un resultat que dóna majoria a la independència per primera vegada significa que els electors han dit: “Poseu-vos d’acord”?

Sí, i en això estem treballant de manera incansable tots aquests dies.

¿Creuen que creixerà el 47,8% favorable a la independència negant-se a investir el candidat de la majoria? ¿No aconseguiran el contrari?

Creiem que no. No concebem la negociació com un estira-i-arronsa entre Junts pel Sí i la CUP. Ens reunim pensant: “Què és urgent?” Parlem d’emergència social, del pla de xoc contra la pobresa...

Però insistint en el què i en el com, el que ens té bloquejats és el qui.

A nosaltres no ens té bloquejats el qui, gens ni mica.

Doncs, aleshores, votin la investidura d’Artur Mas.

No, creiem que hi ha d’haver un candidat alternatiu a Artur Mas.

Per què?

S’obre una nova etapa amb valors necessàriament nous, i el que Mas simbolitza no té gaire a veure amb els valors de la nova República. No estem contents que sigui així. Tant de bo poguéssim compartir aquest viatge amb persones que no haguessin finançat il·legalment el seu partit. Nosaltres tenim el deure de captar la confiança de les classes populars que van fer un vot de càstig a l’independentisme perquè el vinculaven amb una cortina de fum a la corrupció. Hem de generar una presidència que reflecteixi que es canviaran les coses de manera radical.

¿Hi veuen el president que va desobeir el 9-N? Qui ha portat a l’independentisme una part de les classes mitjanes i de l’empresariat?

Com l’exemplificació dels interessos d’una part de l’empresariat, sí. Com la persona que va desobeir el 9-N, tindríem ganes de completar una mica l’explicació. El 9-N va ser possible gràcies a la perseverança i la tenacitat de molta altra gent.

Poden investir algú de CDC?

Depèn del nom. A CDC hi ha gent que ha tingut responsabilitats de govern o al partit en els últims 20 anys i hi ha gent que no, i que no té el risc de patir una nova operació de la UDEF en les pròximes setmanes.

Per a Junts pel Sí, Mas és una línia vermella.

Aquest posicionament tancat ara ja només el té una part de CDC. Que no fem públiques les contradiccions que puguin tenir sobre si Mas és una línia vermella o no, no vol dir que acceptem la major, que és que tot Junts pel Sí estan disposats a anar a unes noves eleccions.

Segons vostès, això seria fatal. ¿Volen un acord abans del 20-D?

Volíem que la setmana vinent hi hagués president, però sembla que no serà possible. Treballarem tant com puguem perquè abans de les estatals hi hagi un acord, perquè hi ha la necessitat de veure efectes polítics i perquè podem córrer el risc que se’ns desil·lusioni bona part de la gent i d’alimentar el processisme.

Si es va perdre el plebiscit, per què es fa la declaració de ruptura?

Era difícil llegir els resultats del 27-S quan no tots els partits els donaven un caràcter plebiscitari. El que fa aquesta declaració és apel·lar a l’inici del procés constituent.

Com porta l’atenció mediàtica i les càmeres?

Impera un sistema patriarcal en la nostra societat, i quan una dona adquireix certa exposició pública t’has d’acostumar a comentaris amb biaix misogin.

Ho diu pel seu pentinat?

Per exemple. No veig que es comenti amb insistència el pentinat de cap dels meus companys.

stats