LA MEVA BARCELONA

La plaça on va començar tot

A la plaça Botticelli, a Horta, va començar la militància a la CUP d'Anna Saliente. Ara, amb 27 anys, és la més jove dels candidats a l’alcaldia de Barcelona

Trobar-nos amb Anna Saliente, candidata de la CUP a l’alcaldia de Barcelona, ens costa uns quants missatges de WhatsApp i, finalment, una trucada. “Com arribem fins aquí baix?” Ens ha citat a la plaça Botticelli, a Horta, un espai enclotat entre grans avingudes com la de l’Estatut i la de Can Marcet i al qual s’accedeix baixant una rampa des d’un dels extrems i a través d’una tanca. Una plaça enclotada i, a mig matí, completament buida -tot i que als vespres és lloc de trobada de gossos-. “Per a nosaltres és un lloc que forma part del barri, de la seva vida, però som conscients que per a la majoria és un lloc desconegut... i d’aquí li ve la gràcia”, somriu Saliente. Ha escollit aquesta plaça per posar en valor la que va ser una de les primeres lluites que la va mobilitzar al barri que la va acollir quan es va emancipar, el 2013, acabada d’arribada de l’Erasmus a Alemanya.

El que no saps dels alcaldables de Barcelona

Aquí va començar, també, la seva militància a la CUP. Ara, amb 27 anys, és la més jove dels candidats a l’alcaldia de Barcelona. I el de Botticelli és per a ella el record d’una victòria. Una mica l’inici de tot. “Botticelli és una de les grans victòries populars del barri”, assegura. La plaça havia d’acollir, segons l’últim projecte municipal, el pàrquing d’un nou supermercat Mercadona. Els veïns, però, no estaven disposats a permetre que no es comptés amb ells per definir el futur de l’espai. I van guanyar la batalla. O, si més no, el primer assalt. Fruit de la seva mobilització, tot va quedar congelat. “És la demostració que les lluites populars, a través d’accions al carrer i organització, poden guanyar batalles”, remarca Saliente. La plaça continua intacta, com si el temps s’hi hagués aturat. Amb un rocòdrom en una de les parets, que és un dels punts identitaris de l’espai, i plena de pintades. No hi ha res, però, del que s’espera d’una plaça. Ni bancs, ni zones infantils.

Un barri on et passen coses

D’Horta, Saliente n’elogia especialment la vida de barri: baixar a la plaça, trobar-te la gent que ja coneixes... “És un barri on et passen coses”, resumeix. La trobada acaba amb una pregunta que no planteja l’equip de l’ARA, sinó un altre alcaldable que ha acceptat el joc del diari: Josep Bou, del PP. Vol saber què faria Saliente si es trobés el pis ocupat. “La pregunta forma part de l’intent de criminalitzar les ocupacions, que en realitat són la manera com la gent intenta garantir-se el dret a l’habitatge quan l’administració no ho fa. La majoria es fan en pisos buits propietat de fons voltor o de la Sareb”, respon. Si s’hi trobés, diu, buscaria mediació.

El dia que els camells caminaven pel carrer Pelai

El qüestionari

Viu de lloguer o de propietat?

De lloguer.

El més car que té?

La moto.

El primer que ensenya de Barcelona?

Els búnquers del Carmel, tot i que ara fa més mandra pujar-hi.

El que menys li agrada de la ciutat?

El col·lapse del centre. No poder gaudir dels espais.

Una cançó.

Quan tornin les sirene s, de Crim.

El millor alcalde que ha tingut Barcelona?

Cap.

Quin candidat d’una altra llista voldria a la seva?

Laura Pérez, de BComú. Ha fet molta feina a Feminismes.

L’útima sèrie que ha vist?

Joc de trons.