PRESSUPOSTOS 2012
Política 05/12/2011

Simó critica que Mas no aclareixi la seva transició nacional fins a mitja legislatura

ERC reclama el concert econòmic, una fiscalitat progressiva i mesures per incentivar el consum i la inversió com a exigències per pactar pressupostos

Roger Tugas
2 min
La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, en roda de premsa a la seu dels republicans

BarcelonaA ERC no ha agradat gens que Artur Mas torni a ajornar un any la seva transició nacional i el concert econòmic, després d'haver-li demanat a la fundació de CDC, la CatDem, que prepari el full de ruta en aquests dos aspectes per d'aquí a un any. "Ho hauria d'haver fet abans del 28-N" atès que eren els elements principals del programa de CiU, segons la portaveu republicana al Parlament, Anna Simó, qui visualitza en aquesta decisió "una sensació evident: Mas no sap on va". Per contra, la dirigent d'ERC li reclama al Govern que realitzi pactes nacionals en matèries com la salut, l'educació o la inclusió social i que apliqui les conclusions que ja va votar la comissió parlamentària del concert econòmic, que va rebre els vots de CiU, ICV i ERC. Com a model, Simó ha assenyalat l'exemple del govern escocès, qui realitza una "conversa nacional amb el país" per preparar el referèndum d'autodeterminació que planteja per al 2015. Si Mas manté l'encàrrec a la CatDem, "portaran mitja legislatura sense definir què és la transició nacional", denuncia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí s'ha reunit la Permanent Nacional d'ERC per analitzar les exigències que posarà al Govern per pactar els pressupostos. En línies generals, Simó ha explicat que reclamaran que es treballi "des de ja pel concert econòmic", una fiscalitat progressiva perquè "les rendes altes i altíssimes i la banca facin més esforços" (a través d'un impost a la banca, mantenir el de successions i apujar els darrers trams de l'IRPF) i mesures en favor de la capacitat adquisitiva de les rendes mitjanes i la capacitat d'inversió de les petites i mitjanes empreses. "No poden continuar dient que l'única opció és el PP", ha subratllat Simó, qui ha identificat les seves propostes com equivalents a d'altres "que es presenten en estats europeus que no són d'extrema esquerra, com Alemanya o França". Tot i això, ha deixat clar que no serà possible acordar uns comptes que rebin el vistiplau del PP i d'ERC a la vegada.

stats