Genís Roca, coordinador del grup Catalunya 2022: "És una agenda que interpel·la el Govern en aquest primer any de legislatura"

No veu amb bons ulls l'ampliació de l'aeroport: "És massa simplista dir que el futur del país passa per ampliar l'aeroport"

ARA
2 min

BarcelonaAntoni Bassas ha entrevistat el coordinador del grup de treball Catalunya 2022, Genís Roca. Dijous passat van entregar al president Aragonès un informe amb una norantena de propostes estratègiques en l'àmbit social, econòmic i administratiu per reactivar Catalunya. Algunes de les accions que proposen són aconseguir la sobirania energètica o ampliar el parc públic d'habitatge fins a un 10%. Unes propostes que, segons Roca, ja es podrien començar a abordar durant aquest primer any de legislatura. "És una agenda que interpel·la el Govern en aquest primer any de legislatura", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem debatut tant la forma que volia que tingués el nostre país, que hem debatut poc el contingut que volem que tingui el nostre país", ha lamentat. Per això, ha destacat la importància de les propostes que ha fet Catalunya 2022, un grup format per una trentena d'experts en els seus àmbits que, coordinat per l'historiador i especialista en transformació digital Genís Roca i la doctora en ciències polítiques Victòria Alsina (ara consellera del Govern), ha treballat durant un any per elaborar una norantena de propostes concretes per transformar el país.

Roca ha destacat la cultura com un element imprescindible de cara al futur per tenir una ciutadania amb "pensament crític", a més de totes les propostes econòmiques i socials que plantegen. El coordinador del grup també ha remarcat la importància de reformar l'administració millorant-ne determinades dinàmiques com ara la selecció de personal. En aquest sentit, ha lamentat que en bona part dels alts càrrecs, per exemple, es prioritzi algú amb carnet de partit i que això es converteixi en un "sostre de vidre" per al personal de l'administració.

Genís Roca considera que les propostes que han fet són "viables" amb els "recursos actuals". "No és un tema de pressupost", ha assegurat. De fet, ha destacat que el seu pla es podria aplicar en una Catalunya independent o en una Catalunya autònoma. A més, ha remarcat la importància de la col·laboració público-privada com un element essencial i superar les "males pràctiques" que hi hagi pogut haver històricament. Així, ha subratllat que aquest model no té per què traduir-se en "subcontractacions ni privatitzacions".

L'ampliació de l'aeroport del Prat

El grup no ha treballat l'àmbit de les infraestructures en les propostes que ha fet arribar al Govern. Amb tot, Roca sí que s'ha posicionat aquest dimarts sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat, a títol personal. No la veu amb bons ulls perquè considera que és "massa simplista dir que el futur del país passa per ampliar l'aeroport". Així, ha admès que té "dubtes" sobre el "model" que es planteja per fer aquesta ampliació.

stats