Política 27/05/2019

Així és el nou ple de Barcelona: retorns, canvis de partit i pocs repetidors

A la foto inicial només hi ha 11 regidors del mandat passat

M.o.
3 min
Només 11 dels 40 regidors sorgits de les urnes formaven part del ple el mandat passat.

BarcelonaLa fotografia del ple de Barcelona que van deixar les eleccions de diumenge no és fixa. Hi pot haver encara moviments, com grups que desapareguin -el PP té els seus dos regidors amenaçats pel recompte definitiu- i baixes d’última hora, a més de la incògnita sobre què passarà amb el cap de files de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, empresonat a Soto del Real. La fotografia inicial és la d’una gran renovació i el retorn de fins a set regidors que havien ocupat el càrrec en mandats anterior. En tres casos, a més, abans ho feien amb unes sigles, les del PSC, i ara amb unes altres, les d’ERC, BComú o Junts per Catalunya. D’entrada, només onze dels 41 regidors que fins ara conformaven el ple tenen el lloc garantit i 30 serien cares noves o d’exregidors que tornen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas més destacat és el d’Ernest Maragall, que podria tornar convertit en alcalde d’ERC després d’acomiadar-se dels plens com a regidor del PSC el 2004. A les files dels republicans, la força guanyadora i on, a priori, no s’espera cap baixa, hi ha Jordi Coronas i Montse Benedí, dos dels regidors que van acompanyar Alfred Bosch el mandat passat, i també Gemma Sendra, que va ocupar la vacant de l’ara conseller. Amb els republicans entren, a més, sis cares noves -que podrien ser set si el PP queda fora del consistori-, com les d’Elisenda Alamany i l’economista Miquel Puig.

La llista dels comuns té davant interrogants com saber si prospera o no un pacte de govern d’esquerres -si ERC guanyés un regidor al PP la suma de majoria absoluta entre els dues forces seria directa- i definir quin serà el futur de la fins ara alcaldessa, Ada Colau, que de moment només ha deixat clar que jugava a guanyar. Al seu equip hi ha, a banda d’ella, tres regidors que ja han format part del ple. Es preveu, també, el retorn de Jordi Martí, que va encapçalar el grup socialista després de la marxa de Jordi Hereu i que, amb els comuns, ha sigut el gerent municipal. A banda d’això, passaran a ser regidors Gemma Tarafa, que ha sigut comissionada de Salut, i Joan Subirats, que ha sigut comissionat de Cultura.

Al grup del PSC, on es mantenen Jaume Collboni i Montserrat Ballarín, destaca el retorn de dos exregidors, que en aquest cas no han canviat de sigles. Són David Escudé i Albert Batlle, que va deixar el consistori el 2003 i va ser director dels Mossos. També Xavier Marcé, que va ser comissionat de Cultura durant l’època de pacte entre Colau i el PSC, serà regidor. Entre les cares noves que incorpora destaca la de Laia Bonet, que farà tàndem amb Collboni.

Pel que fa a la llista que encapçala l’ex primer ministre francès Manuel Valls, que tot i que algunes fonts apunten que podria no completar el mandat continua al costat de Cs, repeteixen dos regidors, Paco Sierra i Marilén Barceló, i entren noms nous com el de l’exalcalde de l’Hospitalet Celestino Corbacho.

En el cas de Junts per Catalunya, d’entrada cal saber si s’inhabilitarà o no el seu candidat, Joaquim Forn -si no, suposaria el retorn d’un exregidor-. Els dos edils que repetien, Jordi Martí i Francina Vila, s’han quedat a les portes d’entrar i, per davant seu, hi ha Elsa Artadi, Neus Munté -que va guanyar les primàries-, Ferran Mascarell -un altre dels que tornarien als plens però amb unes sigles diferents- i Albert Civit, que va ser gerent d’Urbanisme. I ara mateix la gran incògnita és saber què passarà amb els regidors del PP i, si es mantenen, confirmar si Josep Bou es quedarà al consistori. Al segon lloc hi ha Óscar Ramírez, que ja havia sigut regidor.

stats