Política 20/01/2023

Aragonès convoca sindicats i patronals per pressionar el PSC

El president va defensar davant Sánchez la necessitat d'aprovar els pressupostos

4 min
Imatge del 5 de desembre al Pati dels Tarongers del president de la generalitat i els consellers de Presidència, Economia i Empresa amb representants d'UGT, CCOO, Foment i PIMEC

BarcelonaLes negociacions entre el Govern i el PSC estan encallades a dos dies que s'exhaureixi el termini que tots dos es van donar per aprovar els pressupostos. Els socialistes acusen ERC d'intransigent i li recorden constantment la seva solitud parlamentària –els comptes només tenen el suport dels 33 diputats d'Esquerra i dels 8 dels comuns–. Però fa temps que l'executiu intenta combatre aquest relat. No ho pot fer al Parlament, on ara per ara té 94 diputats en contra, i busca la via dels agents socials. Per això, el president, Pere Aragonès, ha convocat els principals sindicats i patronals del país dilluns que ve per informar-los de la complicada situació dels pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho fa preveient el resultat de la reunió: no fa ni dos mesos que Aragonès es va fer una foto al Pati dels Tarongers amb els líders de la UGT, CCOO, Pimec i Foment del Treball, units per defensar la importància dels pressupostos del 2023. Fonts de totes quatre organitzacions refermen aquest divendres el compromís amb els comptes de la Generalitat. El 5 de desembre Govern i entitats van signar un acord que preveia 1.440 milions d'euros en mesures per pal·liar els efectes de la crisi de preus. Recursos que estan en perill si no hi ha acord parlamentari entre republicans i socialistes.

El Govern, doncs, intenta pressionar el PSC fent servir el consens social que hi ha per aprovar els pressupostos. I no només, perquè també intenta menystenir les reivindicacions del seu interlocutor. Socialistes i republicans tenen un preacord pel que fa a les qüestions econòmiques, però les grans infraestructures continuen separant-los. L'entrebanc més important el representa la ronda Nord, l'autopista entre Terrassa i Sabadell que el PSC vol desbloquejar aprofitant la debilitat del Govern des que va perdre el suport de JxCat. "És inconcebible que per uns serrells no hi hagi pressupostos", ha lamentat aquest divendres la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. "Tot el que no sigui executar la B-40 no serà satisfactori", li ha replicat la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero.

El projecte de la Ronda Nord no només el rebutja ERC, sinó també els comuns: aquest divendres la seva líder, Jéssica Albiach, s'ha desplaçat fins a Sabadell per criticar el "xantatge" del PSC i comminar el Govern a no cedir. En canvi, qui la defensa és JxCat, l'altre possible soci per aprovar els comptes, amb qui Vilagrà assegura que continuen negociant. L'opinió contrària és la que ha expressat la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que precisament a l'estiu va anunciar la intenció del govern espanyol de finançar les obres de la B-40. Segons ella, el PSC sempre ha estat "transparent" i ha defensat "l'interès general" mentre Aragonès els hi demanava "un full en blanc".

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, i el candidat del partit a Sabadell, Joan Mena, a la Gran Via sabadellenca en el tram en què connecta amb la carretera de Castellar del Vallès

Si no hi ha pressupostos, Catalunya tornarà a tenir un any de pròrroga –ja vigent des de l'1 de gener–, la cinquena en l'última dècada. Per evitar-ho, al Palau de la Generalitat intenten conscienciar de la necessitat dels comptes per desbloquejar qüestions com l'augment del 8% de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (fins als 615 euros mensuals), pactat precisament amb les entitats socials al desembre. Aquest indicador, que portava congelat des del 2010, serveix entre altres per calcular les prestacions socials. El PSC recorda, però, que per actualitzar-lo només cal que el Govern porti un decret a votació del Parlament i que hi donaran suport, rebutjant la idea que els pressupostos siguin imprescindibles.

Una altra via de pressió

Veient que la B-40 (i en menor mesura l'ampliació de l'aeroport del Prat i el projecte del Hard Rock) pot acabar sent un mur insalvable en la negociació, Aragonès també va activar aquest dijous una altra via de pressió als socialistes. Aprofitant la seva presència a la cimera hispano-francesa que es va fer a Barcelona, va conversar durant breus minuts amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per recordar-li la importància d'aprovar els pressupostos catalans. Sánchez, que va acabar convocant eleccions a Espanya el 2019, precisament per la manca de suport d'ERC, ha aprovat els últims tres pressupostos de l'Estat amb acord amb els republicans.

Fonts republicanes i també socialistes expliquen que no hi ha reunions programades després que dilluns passat es trobessin a Palau la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero. L'executiu diu que està a l'espera que els socialistes responguin a la seva oferta sobre la B-40, però el PSC ni tan sols té previst fer-ho, tenint en compte que no se'ls han ofert concrecions: ERC aposta per fer un nou Pacte Nacional d'Infraestructures on s'estudiï la mobilitat del Vallès i el PSC replica que la ronda Nord ja està incorporada al pla d'infraestructures del Vallès –ho va fer el mateix Govern– i que l'únic que ha de fer l'executiu és complir el seu compromís.

Les converses estan tan tenses que en el ple de la setmana que ve els socialistes tenen previst sotmetre a votació de la cambra tant el projecte de la B-40 com el de l'aeroport, amb la intenció de tornar a demostrar que hi ha majoria al Parlament que defensa les dues infraestructures. Pel que fa a la B-40, reclama que es faci efectiu el conveni durant el primer trimestre d'aquest any i en el cas de l'aeroport, que es faci una comissió per estudiar el model durant el primer semestre del 2023. Si no han arribat encara a un acord, els retrets públics estan garantits.

stats