Post 23-J
Política 25/07/2023

Aragonès descarta eleccions i canvis estratègics tot i la davallada del 23-J

El Govern destaca que l'independentisme té "la paella pel mànec" a Madrid i demana "valentia" a Sánchez

2 min
Pere Aragonès i Laura Vilagrà aquest dimarts dirigint-se a la reunió del consell executiu.

BarcelonaAutocrítica sí, però sense canvis de fons. Aquesta ha sigut la primera reacció del Govern als resultats de les eleccions espanyoles del 23 de juliol, en què Esquerra va perdre 400.000 vots. L'encarregada d'explicar-se ha sigut la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha reconegut la "davallada" a les urnes però que ha descartat que això es pugui traduir en unes eleccions catalanes anticipades o amb grans canvis estratègics. Una davallada, a més, que ha atribuït al conjunt de l'independentisme i no només a ERC. Per tant, el president català es referma en l'aposta pel diàleg amb l'Estat i també descarta proposar que Junts torni a formar part de l'executiu. "No està sobre la taula i no es preveu", ha resumit Plaja.

Aragonès no es caracteritza per prendre decisions en calent. De fet, les eleccions municipals del maig ja van ser complicades per a Esquerra i van fer que el president es decidís a canviar tres dels seus consellers. Tot i això, no va ser una qüestió immediata i va esperar dues setmanes per executar aquest moviment. Ara l'escenari es reprodueix. Plaja assegura que el Govern assumeix que li cal fer una reflexió –"Evidentment hi ha moltes coses per reflexionar", ha dit–, però això no es traduirà en cops de volant.

Així doncs, en "cap cas" hi haurà avançament electoral ni tampoc es proposarà a Junts tornar a ocupar les cadires del consell executiu que va deixar vacants l'octubre de l'any passat. Des del Palau de la Generalitat admeten que cal recuperar la sintonia perduda amb els juntaires, però per ara no es traduirà en una oferta formal per tornar al Govern. Esquerra seguirà governant en solitari.

El got mig ple

Per ara, la Generalitat vol posar l'accent en les coses positives que va deixar la nit electoral. La principal, que l'independentisme torna a ser clau a Madrid per desbloquejar la investidura. "Avui Catalunya té la clau perquè estiguin obligats a negociar i a escoltar. L'independentisme té la paella pel mànec", ha resolt Plaja. Els set diputats d'ERC i els set de Junts tenen la clau. La diferència és que ERC s'ha mostrat disposada a negociar amb el PSOE, mentre que Junts no tant, tot i que no ho descarta. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA ja hi ha hagut un primer contacte entre els secretaris generals, Marta Rovira, d'una banda, i Jordi Turull de l'altra per "valorar els escenaris que s'obren i explorar les oportunitats que se'n deriven".

Tot plegat es dibuixa com una estratègia del Govern i d'Esquerra per guanyar temps i capacitat negociadora. Plaja ha dit que la negociació de la investidura de Sánchez serà "llarga i feixuga". Per tant, que ningú s'esperi grans decisions a curt termini. Això no vol dir que no mirin de començar ja a pressionar Sánchez. Aquest dimarts la portaveu li ha demanat "valentia" per a una negociació enfocada a l'autodeterminació i a l'amnistia. Malgrat tot, no li ha posat "línies vermelles", perquè considera que és a Esquerra com a partit a qui li toca explicar quines són les condicions. Sí que ha confiat que hi hagi unitat independentista a l'hora de negociar amb el PSOE. Una unitat que, després del pacte d'ERC i el PSC a la Diputació de Barcelona, de nou sembla molt lluny.

stats