Partits polítics
Política 25/07/2023

ERC entra al govern de la Diputació de Barcelona amb el PSC i els comuns

Els republicans fan aquest moviment just després del 23 de juliol i hi tindran dues vicepresidències

3 min
Lluïsa Moret ha estat proclamada presidenta de la Diputació de Barcelona aquest migdia

BarcelonaPrimer moviment institucional de pes a Catalunya després de les eleccions generals: ERC entra a formar part del govern de la Diputació de Barcelona al costat del PSC i els comuns. El pacte s'ha tancat aquest mateix dimarts i es formalitzarà aquest dimecres en el ple provincial. Aquesta era una opció que va sonar amb força abans dels comicis del 23 de juliol però que els republicans van negar. Ara, un cop ja ha passat la campanya electoral i s'ha votat, es confirma i hi haurà tripartit d'esquerres a l'ens provincial, el tercer en pressupost de Catalunya després de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el PSC guanya estabilitat a l'organisme –ara tindrà majoria folgada per tirar endavant les votacions– i ERC s'assegura posar un peu en un nou ressort de poder. I és que els republicans, amb aquest pacte, estaran presents en els executius de les quatre diputacions: Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona. En les tres primeres, a través d'un pacte amb el PSC, i en la quarta amb un acord amb Junts. A més, presideixen l'ens lleidatà i el tarragoní.

Segons ha pogut saber l'ARA, ERC gestionarà la presidència de quatre àrees: Bon Govern, Transparència i Participació; Feminismes i Igualtat; Educació, i també Comerç i Consum. A més, tindrà part de responsabilitat a l'àrea d’Entorn Natural i Infraestructura Verda. Els republicans Dionís Guiteras i Eva Baró seran vicepresidents.

A banda de Guiteras i Baró, les altres vicepresidències seran per a Marta Farrés i Eugènia Gay (PSC), Candela López (Comuns) i Marc Castells (Junts per Igualada). També hi haurà una vicepresidència institucional per a Josep Triadó (Junts). Les vicepresidències de Junts no signifiquen que aquest partit també hi entri a governar. Castells és díscol i la figura que assumeix Triadó sempre és costum que sigui per a l'oposició.

Canvi de paradigma

A través d'un comunicat, Esquerra ha defensat l'entrada al govern per la "pluralitat" de la seva composició i també perquè el considera de "clara mentalitat de governança progressista". La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, no ha volgut fer cap valoració. Abans de les eleccions, Esquerra defensava que mai faria president de la Diputació de Barcelona un socialista. Va complir el 13 de juliol, el dia de la constitució de l'ens, quan no va votar la socialista Lluïsa Moret. Ara bé, llavors el pacte amb el PSC ja estava mig embastat i, dos dies després de les eleccions, s'ha confirmat.

Malgrat tot, aquest moviment d'ERC suposa un canvi de paradigma en la política dels republicans a l'hora de teixir els grans pactes. Fins avui l'argument era que només firmaven acords a les institucions amb el PSC si n'obtenien la presidència. És el cas del pacte firmat a la Diputació de Lleida o a la de Tarragona. Ara tot això canvia i caldrà veure com entoma aquest moviment la militància, preocupada pels mals resultats de les municipals i les generals. Aquest dimarts s'ha pogut llegir per Twitter la crítica pública de l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Sànchez: "On és la coherència amb els valors que prediquem?". Que és un pacte sensible ho prova que cap dels principals dirigents d'ERC ha sortit a reivindicar-lo.

Sí que ha celebrat l'acord la presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret (PSC), que ha defensat que liderarà "un govern ampli, plural i de progrés" que tindrà la voluntat de "teixir aliances amb totes les institucions" de la demarcació. Des dels comuns també han aplaudit la incorporació d'ERC. El tripartit és precisament el model que han defensat per a totes les institucions i, de fet, consideren demostrat que és una via factible per als tres partits implicats. "Aquest acord ha de marcar el camí cap a pactes similars a la ciutat de Barcelona i també al govern d’Espanya", ha assenyalat Jordi Martí. Precisament, aquest és el següent pas a preguntar-se: si ERC entrarà ara al govern municipal de la mà dels comuns. Els republicans ho descarten.

Una "pinça" per "destruir" Junts

Junts i ERC sempre s'han recriminat els pactes amb el PSC i aquest dimarts no ha estat diferent. Si els republicans es van passar quatre anys criticant que Junts governessin amb els socialistes a la Diputació en el període 2019-2023, avui ha estat Junts qui ha reaccionat amb vehemència. El portaveu del partit, Josep Rius, ha criticat aquest moviment d'ERC perquè, segons ell, "posa en dubte" la sinceritat dels republicans quan reclamen unitat independentista a Madrid per negociar la investidura de Pedro Sánchez.

Rius també ha lamentat que tot plegat sigui "una pinça" per "destruir Junts per Catalunya" i ha acusat Esquerra de tenir un acord amb el PSC abans del 23 de juliol, però haver-lo "amagat als electors". "Quan la distància entre allò que es diu (alliçonant i amb vehemència) i allò que es fa és abismal", ha piulat de la seva banda Josep Rull a Twitter en clara al·lusió a la decisió dels republicans.

Malgrat les crítiques, ERC i Junts han segellat precisament aquest dimarts un acord per governar plegats l'Associació Catalana de Municipis, pel qual els juntaires tindran la presidència de l'organisme i els republicans es quedaran la vicepresidència.

stats