Parlament
Política 22/03/2023

Aragonès esclata contra Junts: "Presentin una alternativa viable i no les fantasies del senyor Canadell"

Junts per Catalunya acusa Esquerra de menystenir el Parlament i demana una "rectificació" al president

4 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaLes relacions entre Esquerra i Junts no eren gens fàcils quan compartien govern, però ara que són exsocis encara s'han complicat més. La mostra més evident ha estat aquest dimecres a la sessió de control del Parlament, on el president, Pere Aragonès, que acostuma a tenir un to baix en les rèpliques, ha esclatat contra el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet: "Presentin una alternativa viable [sobre el futur del Procés] i no les fantasies del senyor Canadell".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha respost així a les crítiques de Junts a l'acció del govern, basades principalment en el fet que l'executiu d'Esquerra "menysté" la cambra catalana: "El Parlament els fa nosa [...] El seu govern té un problema de dèficit democràtic. Rectifiqui", li ha exigit Albert Batet. El president del grup parlamentari de Junts ha posat d'exemple cinc actuacions en què considera que Aragonès "ha donat l'esquena" a les institucions: ha citat l'aprovació del decret sobre la sequera "sense consensuar-lo" abans amb els grups parlamentaris, no compartir el decret de reestructuració dels Mossos d'Esquadra amb l'oposició, el pla de turisme que prepara el conseller Roger Torrent i que "xoca" amb el sector o la convocatòria d'una cimera per part d'Educació sobre l'abandonament escolar per aquest dijous a Manresa sense que hi puguin assistir els grups perquè hi ha ple a la cambra. Però no només això, ja que Batet ha posat èmfasi sobretot en l'acord de claredat, el principal projecte del Govern amb relació al Procés aquesta legislatura: "El Parlament va rebutjar-lo i vostè igualment crea una comissió d'experts".

I ha estat en aquest punt on ha esclatat el president Aragonès. El líder republicà ha matisat que ell no ha portat cap proposta per escrit a la cambra catalana sobre com fer un referèndum acordat i que és precisament això amb què està treballant ara el Govern. El president va anunciar el seu pla en el debat de política general –marcat pel trencament amb Junts per Catalunya– i posteriorment van ser els comuns qui van portar una proposta al ple que només va rebre el suport dels republicans i va tombar la majoria. "No farem cap proposta a l'Estat que no compti amb consens", s'ha compromès, en tot cas, Aragonès, que s'ha mostrat disposat a escoltar l'"alternativa" que plantegi Junts sempre que, ha subratllat, sigui "viable".

Precisament aquest dilluns es compliran sis mesos des que el president va anunciar la seva proposta d'acord de claredat, però per ara n'ha donat pocs detalls. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, deia dimarts que se'n donaran més "en els pròxims dies o setmanes". L'única certesa que hi ha, i que va avançar l'ARA, és que hi haurà una comissió d'experts liderada per Marc Sanjaume.

Pegasus i el viatge que encara porta cua

La picabaralla amb Junts no només s'ha viscut en l'intercanvi Batet-Aragonès. La presidenta del partit, Laura Borràs, ha enviat una missiva al president, a la qual ha tingut accés Europa Press, en què li retreu la seva actitud ahir davant la missió europea que investiga l'ús de Pegasus per part de l'Estat. Borràs expressa la seva "decepció" i l'acusa de tenir un "comportament indigne". Per què? Per a la presidenta del Parlament suspesa, el president no va rebatre prou les paraules de l'exministre Juan Ignacio Zoido, ara eurodiputat del PP, quan va justificar l'espionatge als CDR i també a l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont pels seus "contactes" amb Rússia. Per a la líder de Junts, la resposta d'Aragonès –que va ressaltar que l'Estat no tenia cap justificació per espiar-lo a ell– va ser "desentendre's" dels arguments "fal·laços" del popular.

Alhora, també ha criticat el biaix "partidista" de les víctimes seleccionades pels europarlamentaris, ja que només es van reunir amb afectats republicans: Aragonès, la consellera Meritxell Serret i també el candidat a l'alcaldia per Esquerra a Barcelona, Ernest Maragall. "Totes les persones, entitats i estaments que formen part d'aquest col·lectiu mereixen la defensa ferma dels seus drets democràtics per part de la primera autoritat del país", ha dit Borràs.

Una estona abans, a la sessió de control del Govern, també s'ha escalfat la temperatura a propòsit del viatge recent del president a l'Amèrica Llatina. El diputat Francesc de Dalmases (Junts) ha acusat la Generalitat de "malmetre" la imatge de Catalunya al món amb un viatge que ha considerat fallit. Per argumentar-ho ha recordat que el president colombià Gustavo Petro i la vicepresidenta uruguaiana Beatriz Argimón van suspendre les reunions que tenien amb Aragonès. A més, ha denunciat que en les trobades institucionals hi havia "banderes espanyoles arreu" i que la Generalitat havia acceptat "la tutela" de la diplomàcia espanyola durant tot el recorregut.

També han criticat el viatge tant el PP com Vox. El popular Alejandro Fernández perquè considera que Aragonès cau en la "vergonya i l'esperpent" de criticar Espanya al món, i Ignacio Garriga, de Vox, per "la plantada" que va rebre de Petro i per buscar aliats que són propers a "narcodictadures" com Veneçuela i Cuba. Que les crítiques li hagin arribat de Junts, Vox i el PP ha sigut vist pel president com una oportunitat per posar-los a tot en el mateix sac. "Hi ha una aliança de dretes al Parlament per tal que el Govern no porti a terme acció exterior", ha dit. Aragonès ha defensat el seu viatge, del qual ha destacat les reunions "d'alt nivell" amb cinc ministres de tres països i amb el president de la Cambra de Representants colombiana. "Seguirem fent acció exterior i amb molta més intensitat", ha conclòs.

stats