Política 01/04/2023

Aragonès insta Junts a proposar una alternativa a Borràs per desfer el bloqueig al Parlament

Oranich reclama que s'acabi amb la interinitat a la cambra catalana

3 min
Aragonès valorant la sentència contra Borràs

BarcelonaAmb Laura Borràs condemnada, ara el focus de la polèmica es trasllada al Parlament, on se li haurà de buscar un substitut per presidir la cambra sempre que la Junta Electoral Central (JEC) actuï com fins ara i la forci a deixar immediatament l'escó encara que la sentència no sigui ferma. Fa mesos que aquest debat plana sobre el palau del Parc de la Ciutadella, però des del minut u que es va conèixer la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de condemnar Borràs a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació les veus que demanen a la presidenta del Parlament suspesa i a Junts per Catalunya moure peça s'han intensificat. Aquest dissabte ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha apel·lat directament a Junts perquè proposi ja un nom alternatiu al de Borràs. "Hi ha molta gent que pot estar al capdavant", ha subratllat el cap de l'executiu, que ha defensat que cal acabar amb la "situació d'interinitat" que viu la cambra catalana situant un altre independentista a la presidència de la institució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dins de Junts no hi ha unanimitat ara mateix sobre com procedir. Tot i que el partit s'ha conjurat per evitar el soroll al màxim fins després de les eleccions municipals, hi ha dos sectors enfrontats pel que fa a com actuar al Parlament en el cas Borràs. Així, dirigents afins a la presidenta suspesa com Aurora Madaula han apostat clarament per deixar vacant la presidència en senyal de protesta pel que, consideren, és una sentència injusta. Una tesi que també ha abonat des de fora de la formació l'expresident de la Generalitat Quim Torra. Per contra, hi ha un altre sector de la formació que considera que després d'haver abandonat el Govern el partit no pot renunciar també a presidir el Parlament –ara la cambra està provisionalment en mans de la republicana Alba Vergés– i aposta per presentar ja un nom alternatiu a Borràs. Una candidatura per a la qual proposen l'alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Precisament a Aragonès li han preguntat aquest dissabte per aquest nom en una entrevista a El 9 TV, però el president ha volgut que abans de valorar cap nom sigui Junts qui proposi un candidat. “Amb l’alcaldessa de Vic hi tinc una excel·lent relació, però seran els grups parlamentaris i JxCat, en primer lloc, els que puguin posar noms sobre la taula perquè la resta de formacions ho puguem valorar”, ha dit. Des d'Esquerra s'aposta per buscar un acord amb Junts i la CUP, tot i que ara mateix sembla lluny.

Pressió també des de dins del partit

Però també des de dins de Junts per Catalunya s'ha pressionat aquest dissabte Laura Borràs perquè faci un pas al costat al Parlament. L'advocada i membre del comitè de garanties del partit Magda Oranich ha reclamat que Junts presenti una nova candidatura a presidir el Parlament després de la condemna a Laura Borràs. "Això ho ha de decidir el partit: qui tingui més vots, qui vulgui o qui compleixi els pactes anteriors. Però jo com a ciutadana demano que s'acabi aquesta interinitat i es resolgui el problema dins del Parlament", ha assenyalat Oranich als micròfons de Catalunya Ràdio. En paral·lel, la membre del comitè de garanties de Junts ha tornat a insistir que, si fos ella, ja hauria dimitit i ha expressat dubtes que el de Borràs sigui un cas de lawfare: "No m'atreveixo a dir-ho. Jo tinc el meu criteri personal, però ja m'han insultat prou", ha afirmat Oranich.

stats