Aragonès intensifica l'agenda exterior amb un viatge a Alemanya la setmana que ve

Prepara també una trobada amb eurodiputats catalans

2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el ministre-president de Flandes, Jan Jambon.

BarcelonaEn paral·lel a l'obertura de sis noves delegacions de la Generalitat a l'estranger, l'activitat exterior del Govern en les pròximes setmanes també tindrà el focus posat en els viatges del president. Un dels objectius que Aragonès es va fixar des del principi del mandat va ser reactivar la presència internacional de la Presidència de la Generalitat, truncada primer pel 155 i després per les restriccions que va imposar la pandèmia a l'hora de viatjar. Així, segons ha pogut saber l'ARA, la setmana vinent -dies 16 i 17- el president posarà rumb a Alemanya. No serà l'única expedició que té prevista en els mesos vinents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El viatge a Alemanya farà parada a Stuttgart i Berlín i tindrà vessants tant institucionals com empresarials. A l'agenda sobresurt la trobada que mantindrà amb el ministre president de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann (Els Verds). També visitarà diverses empreses. La Generalitat busca tornar-se a obrir portes a l'exterior que amb l'acceleració del Procés i el xoc amb l'Estat s'havien anat tancant. Lluny queda, per exemple, quan el president de la Generalitat era rebut pel president de la Comissió Europea. L'última vegada va ser el 2011, quan Jose Manuel Durão Barroso va rebre Artur Mas. El llavors president català va intentar una segona trobada el 2013, però ja es va trobar amb una negativa.

Des del Palau de la Generalitat apunten que ja hi ha "diversos viatges previstos" més en els pròxims mesos -en coordinació amb la conselleria de Victòria Alsina, precisen-, centrats en els àmbits "empresarial, cultural i institucional", i específicament en temes com la transició ecològica, la salut mental, la tecnologia i la digitalització. Les expedicions estaran molt enfocades en l'àmbit europeu, però també està previst un viatge de "llarg abast" abans que acabi l'any. La sortida de la setmana que ve a Alemanya, que s'oficialitzarà aquest dimarts després del consell executiu, no serà la primera del president. L'any passat ja va ser a París i a Escòcia, incloent-hi una trobada amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.

Trobada amb eurodiputats

En l'agenda exterior del president també destaca en vermell un viatge per veure's amb eurodiputats catalans, tal com va anunciar que faria en la seva conferència de principis d'any. La trobada, encara pendent de definir si serà a Brussel·les o Estrasburg -l'Eurocambra té seu a les dues ciutats- inclourà reunions amb aquells parlamentaris catalans que estiguin a favor dels "grans consensos de país". Això inclou, apunten des del Govern, JxCat, ERC i els comuns, però no es descarta que Aragonès també busqui una trobada amb el PSC, ara mateix representat a l'hemicicle europeu per Javi López. Amb els socialistes el segueix separant l'abisme de l'autodeterminació i l'amnistia, però darrerament hi ha hagut sintonia, per exemple, a l'hora de defensar la immersió.

stats