Aragonès i Junts es reuneixen per llimar tensions

Batet demana posar en marxa una direcció estratègica de l'independentisme

3 min
El president, Pere Aragonès, es reuneix amb el president del grup de JxCat, Albert Batet

BarcelonaLa setmana horribilis al Parlament, que ha tornat a evidenciar la manca d’unitat dins l’independentisme, ha afectat de ple les converses amb partits i entitats que havia engegat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per intentar refer confiances, abans que el pròxim 14 de febrer faci una conferència –un any després de les eleccions– per exposar quin és el seu full de ruta en aquesta legislatura. Després que la CUP el plantés la setmana passada per la detenció de diversos activistes que havien aturat un desnonament, aquest dilluns ha sigut el torn de Junts per Catalunya, que s'ha reunit amb el cap de l'executiu al Palau de la Generalitat en plena escalada de retrets de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, cap als republicans i cupaires per la retirada de l’escó a Pau Juvillà (CUP).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els encarregats de trobar-se amb Aragonès han estat el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, i la portaveu al Parlament, Mònica Sales, que li han traslladat que la taula de diàleg ha estat “un fracàs” -s'ha de fer una nova reunió a principi d'aquest any però encara no hi ha data- i que s’ha de treballar en l’alternativa de xoc amb l’estat espanyol. Segons han explicat, malgrat que la jornada ha estat marcada per les acusacions de Borràs a Esquerra i la CUP per no voler desobeir "col·lectivament", aquest episodi no s'ha tractat en la reunió.

A la trobada s'ha abordat -segons fonts governamentals- la situació de l'independentisme en un marc més general. En roda de premsa Batet ha explicat que han posat sobre la taula la necessitat de forjar una “direcció estratègica” de l’independentisme, col·legiada entre totes les forces, per intentar trobar un consens sobre què fer a partir d'ara. Aquesta proposta, de fet, no és nova i formava part ja de l’acord d’investidura que van rubricar Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez. Van acordar que aquest organisme estaria format per totes les forces independentistes, a més de l’Assemblea, Òmnium i el Consell per la República, amb qui s’havia de buscar l’encaix per dirigir el Procés. Ara per ara, però, més enllà de converses inicials, no es coneixen novetats al respecte. Segons ha tornat a insistir Batet, el Consell té “una transversalitat i una pluralitat molt potent” i ha tornat a destacar el rol de l’expresident Carles Puigdemont a l’exili com a “element essencial” de l’estratègia independentista.

Més trobades

A banda de la trobada amb Junts per Catalunya, aquest dilluns el president també s’ha vist amb Esquerra, a través dels representants del grup parlamentari Marta Vilalta i Josep Maria Jové, i té previst reprendre aquesta setmana el contacte amb la CUP, a qui manté com a soci prioritari tot i que l'esquerra anticapitalista insisteix que no comparteix l’estratègia del Govern. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en roda de premsa aquest dilluns, ha posat en relleu la ronda de contactes per trobar un “marc d’entesa” dins l'independentisme i, sobre la proposta de Junts de crear una direcció estratègica, ha dit que el Govern veurà “correcte” allò que decideixin els partits.

En tot cas, les trobades que està duent a terme Aragonès evidencien que no hi ha una estratègia conjunta un any després de les eleccions. La setmana passada, l’ANC, a través de la seva presidenta, Elisenda Paluzie, li va retreure que no tingués cap pla per la independència, mentre que Òmnium no va valorar la reunió més enllà de reclamar unitat perquè està en període electoral –Xavier Antich agafarà el relleu a Jordi Cuixart.

És amb aquest escenari que Aragonès entoma la conferència del 14 de febrer: sense acord amb els partits i una taula de diàleg -la principal estratègia d'Esquerra- ajornada sine die pel govern espanyol. Qui sap si després de les eleccions de Castellà i Lleó, el 13 de febrer, el PSOE acceptarà reactivar-la.

stats