Òmnium i l'ANC insten Aragonès a refer la unitat independentista

Paluzie denuncia que "no hi ha un pla per fer la independència"

3 min
Aragonès i Vilagrà amb Paluzie i Fernàndez al Palau de la Generalitat

BarcelonaÒmnium i l'ANC han traslladat al president, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la necessitat que es refaci la unitat independentista. Després de la nova trencadissa entre partits d'aquest dijous al Parlament per la retirada de l'escó de Pau Juvillà, que va desembocar amb la negativa de la CUP a avalar el dictamen de la comissió de l'Estatut del Diputat –que no veu motius perquè Juvillà perdi l'escó–, les dues entitats han instat el cap de l'executiu a traçar un full de ruta unitari per assolir la independència. Aragonès i Vilagrà s'han trobat primer amb el president i la vicepresidenta d'Òmnium, Jordi Cuixart i Clàudia Pujol, que han declinat fer una valoració de la reunió argumentant que estaven en període electoral per escollir una nova junta.

Cuixart amb Aragonès al Palau de la Generalitat

Sí que ha parlat la líder de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, que ha anat al Palau de la Generalitat amb el vicepresident de l'entitat, David Fernàndez. Com ja va fer fa tres setmanes durant la presentació de l'informe de fiscalització de l'executiu del quart trimestre del 2021, en què l'ANC va denunciar que l'objectiu prioritari del Govern no era la independència, Paluzie no s'ha mossegat la llengua a l'hora de criticar la falta de concrecions per culminar el Procés engegat l'1-O. "No hi ha un pla per fer la independència", ha lamentat abans de reclamar "un gir de 180 graus en l'estratègia independentista".

En aquest sentit, Paluzie ha explicat que discrepen amb "l'estratègia global" del Govern i ha reiterat que la de l'entitat "no passa per la taula de diàleg", com ja ha anat manifestant des que es va posar en marxar el procés de negociació amb l'Estat. "L'única independència possible és unilateral, i l’independentisme ha de poder sostenir la DUI preparant les condicions abans", ha ressaltat la màxima dirigent de l'entitat, que ha informat que havien convocat una concentració el 12 de febrer al Parlament per reclamar que la majoria independentista a la cambra es materialitzi amb fets. "S'ha d'acabar amb la retòrica, no emboliquem la troca amb resolucions que a la pràctica no es porten a terme", ha denunciat Paluzie sobre el cas Juvillà, recordant que en el seu moment també es van suspendre els diputats presos "malgrat que es deia el contrari".

Protagonisme del cas Juvillà

Posteriorment, Vilagrà ha negat que no tinguin un pla per fer la independència: "Hem acordat un procés de negociació amb l'Estat i treballem per obtenir resultats tangibles". També ha dit que el Govern s'ha compromès amb les entitats "a refer el consens" abans de sentenciar que "la repressió no ens pot dividir" arran del cas Juvillà. Així, ha mirat de girar full a la polèmica viscuda al Parlament aquest dijous amb els anticapitalistes. "El Govern continua tenint relacions amb la CUP en relació amb l'acord de governabilitat a què es va arribar", ha destacat.

Sigui com sigui, la mala maror de la CUP amb el Govern ja es va posar en relleu dimecres quan va plantar el president en la que havia de ser la primera reunió de la ronda de contactes amb partits i entitats independentistes, per assistir a la concentració de rebuig contra la detenció de quatre activistes arran del desnonament del Bloc Llavors el maig passat, justament l'endemà que el dirigent republicà assumís la presidència de la Generalitat. Una reunió que, segons ha informat Vilagrà, no té nova data. Aquest dijous Aragonès també s'havia de trobar amb ERC i Junts, però finalment es va ajornar arran de la convocatòria del ple per abordar el cas de l'escó de Pau Juvillà.

stats