El Parlament deixa definitivament Pau Juvillà sense escó

La secretària general ordena als funcionaris que li retirin l'acta en compliment de la resolució de la JEC

5 min
La mesa del Parlament conversant durant el ple d'aquest dijous

BarcelonaPau Juvillà deixa de ser formalment diputat del Parlament de Catalunya. La secretària general de la cambra, Esther Andreu, ja ha ordenat als funcionaris que compleixin la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) a través d'un escrit al qual ha tingut accés l'ARA. "Sens perjudici de la posició processal defensada pel Parlament de Catalunya davant la sala tercera del Tribunal Suprem, per imperatiu legal i per evitar que s'imputi a la meva persona i a altres funcionaris de la cambra qualsevol tipus de responsabilitat disciplinària, comptable o penal, em veig obligada a donar a l'administració parlamentària les instruccions estrictament necessàries per no desatendre el que exigeixen els acords de la Junta Electoral Central esmentats". És l'últim paràgraf d'una comunicació signada per Andreu aquest mateix dijous i que ja ha estat entrada al registre de la cambra. Juvillà ja ha estat exclòs de la web del Parlament i, de fet, segons la informació de la mateixa cambra, se'l va donar de baixa el dia 28 de gener, tot i que l'ordre executiva és d'aquest dijous. Aquest divendres es tornarà a reunir la mesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el colofó d'un dia tens al Parlament que ha començat amb la convocatòria urgent del ple per ratificar el dictamen de la comissió de l'Estatut del Diputat –que no veu motius perquè Juvillà perdi l'escó– i que ha tingut el clímax amb el rebuig de la presidenta, Laura Borràs, a la delegació del vot de Juvillà. El diputat cupaire ja era, doncs, un diputat que no podia votar. Pau Juvillà ha comprovat que, malgrat el que proclamen els partits independentistes al Parlament, ell ja no en formava part, o almenys no se li respectaven els drets propis del càrrec. La CUP ha demanat precisament la delegació de vot per forçar Borràs a prendre definitivament una decisió i la presidenta l'ha rebutjat emparant-se en l'article 16 del reglament de la cambra, que parla dels conflictes d'interessos. Un article que deixa en mans dels diputats i no pas de la presidenta del Parlament les decisions a prendre quan hi ha un conflicte d'aquestes característiques.

La CUP no s'ho ha pres bé i ha decidit que cap dels seus diputats votaria el dictamen. "La veritat és que els drets de Pau Juvillà estan suspesos i avui no ha estat convocat a aquest ple", ha denunciat la diputada Eulàlia Reguant. A les 13.30 h s'ha reunit la junta de portaveus, i els diputats han rebut un correu electrònic anunciant-los la convocatòria del ple. Tots menys Juvillà, que no ha acudit presencialment a la cambra com a conseqüència del seu estat de salut. La decisió de la CUP ha sorprès alguns diputats de JxCat i fins i tot hi ha hagut una discussió interna sobre si ells haurien de votar o no.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant el ple d'aquest dijous, 3 de febrer del 2022.

La fràgil unitat entre JxCat, ERC i la CUP de les últimes setmanes ha saltat pels aires en la primera ocasió de demostrar si realment la desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) era una opció. El dictamen que es votava aquest dijous ja feia intuir la resposta –s'escuda en els funcionaris per limitar la desobediència–, i el secretisme que s'ha mantingut entorn la delegació de vot de Juvillà ha estat el preludi del que acabaria passant a l'hemicicle. La majoria de diputats de la cambra no sabien res de la decisió que prendria Borràs, que s'ha tancat amb el seu cercle de confiança i ha aguantat la incertesa fins a l'últim minut, fins al punt que només els diputats que havien estat amb ella sabien què passaria. Ni la CUP, ni ERC ni tampoc membres de Junts. El diputat Joan Canadell fins i tot havia piulat des de l'hemicicle que estava "a punt per a la primera votació desobeint l'Estat". Després, al veure que ha passat el contrari, l'ha acabat esborrant.

Instants abans que comencés el ple, Borràs ha estat interpel·lada pels diputats de la CUP, que s'interessaven sobre què havia decidit. La presidenta no els ha respost i, en silenci, s'ha dirigit a l'hemicicle flanquejada per les persones de la seva confiança. Tan bon punt ha declarat iniciada la sessió, han començat les preguntes. "No ens han arribat les delegacions de vot de tots els grups", s'ha queixat el portaveu de Vox, Joan Garriga. Borràs ho ha justificat en el poc temps de marge que han tingut per enviar-les. "Volem saber si l'exdiputat Pau Juvillà ha delegat el vot o no", ha insistit Garriga. "La delegació de vot de Pau Juvillà no consta en les delegacions de vot que hem acceptat per a aquest ple", ha respost, ara sí, Borràs, que ha argumentat que si l'hagués acceptat hi podria haver un "conflicte d'interessos", fet que aniria en contra de "preservar els drets dels diputats", perquè la votació hauria pogut quedar "contaminada".

Mantenir uns dies el relat?

Per si no hi hagués prou elements per a la polèmica, la mateixa JEC s'hi ha sumat al vespre, quan ha fet públic un acord, dirigit de nou a la presidenta del Parlament, exigint-li que "de forma immediata" retiri l'escó a Pau Juvillà. El Parlament, segons el dictamen aprovat aquest dijous, considera que no hi ha cap supòsit reglamentari perquè el diputat cupaire perdi l'escó. I, tot i això, no se li permet delegar el vot i la secretària general ordena que se li retiri. Els dubtes, per si encara en queda algun, s'acabaran de resoldre en les pròximes hores.

Ningú dins els tres partits independentistes defensava des de fa dies que es pogués mantenir l'escó de Juvillà fins a la sentència ferma, com proclamava la mateixa presidenta al desembre i com especifica el reglament de la cambra. Però ni tan sols es confiava en mantenir el relat que seguia sent diputat fins que el Tribunal Suprem resolgués les cautelars que s'han demanat contra l'execució de la resolució de la JEC. Podria passar que el Suprem resolgués ràpid –el termini corre–, però Juvillà ja no exerceix de diputat i la imatge del 16 de desembre d'ell acompanyat a la sala de premsa del Parlament per Borràs i la resta de representants independentistes de la mesa ha quedat esmicolada. Fonts de la CUP acusen la presidenta de no haver mantingut la seva paraula i responen fonts de JxCat acusant els cupaires d'intentar provocar que Borràs desobeís en solitari. Des d'ERC també hi ha queixes pel secretisme que diuen que ha envoltat els últims dies Borràs per acabar prenent la mateixa decisió que JxCat tant va criticar-li a Roger Torrent quan el gener del 2020 va acceptar que es retirés l'escó a l'aleshores president del Govern, Quim Torra.

L'oposició ha aprofitat per fer sang en la divisió entre socis. "Juvillà ja no és diputat i Borràs no ho vol dir", ha afirmat Carlos Carrizosa (Cs). S'han sentit comentaris com "màgia Borràs" o "hi ha hagut un Torrent de realitat", en paraules de David Cid (comuns). Alícia Romero (PSC) ha considerat que tot plegat era "un esperpent". "Ha volgut fer la seva particular setmana blanca", ha ironitzat Alejandro Fernández (PP), sobre la proposta d'aturada de l'activitat parlamentària que havia fet Borràs i que encara aquest dijous ha fet que s'ajornessin algunes comissions. Els recursos al Suprem continuen la seva via amb Juvillà fora ja de la cambra. Ho ha ratificat aquest divendres el Butlletí Oficial del Parlament, que ja ha publicat la baixa com a diputat de Juvilà.

stats