L’independentisme defensa l’escó de Juvillà però assumeix que el perdrà

El Parlament paralitza les comissions fins dimecres per protestar contra la ingerència de la JEC

4 min
Pau Juvillà durant el judici

Barcelona¿Pau Juvillà continua sent diputat del Parlament de Catalunya? Tant la presidenta de la cambra, Laura Borràs, com els membres independentistes de la mesa i els seus grups parlamentaris així ho defensen, però a la pràctica hi ha dues maneres per comprovar-ho: si pot votar i si cobra a final de mes. I ara per ara les dues estan compromeses. Divendres s'exhaureix el termini que la Junta Electoral Central (JEC) va donar a Borràs per substituir el diputat cupaire i, tot i que a hores d'ara encara manté l'escó, tots els grups parlamentaris assumeixen que l'acabarà perdent de forma imminent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió bàsicament recau en la secretària general de la cambra, Esther Andreu, que és la màxima responsable de l'organització interna del Parlament. I nombroses fonts consultades per l'ARA afirmen que ni Andreu ni la resta de funcionaris desobeiran la resolució de la JEC, que ja és executiva. Això, malgrat que políticament des de la mesa presidida per Borràs es continuï insistint en la defensa de l'escó del cupaire i que públicament s'hagin aprovat resolucions parlamentàries per remarcar que només una sentència ferma pot retirar l'escó a un diputat. De fet, aquest mateix dimarts Borràs, amb el suport de JxCat, ERC i la CUP, havia plantejat suspendre l'activitat del Parlament com a resposta a la JEC. Finalment, però, tot ha acabat amb una recomanació als diputats perquè ajornin les comissions parlamentàries fins que es reuneixi abans la de l'Estatut del Diputat, on l'independentisme aprovarà una nova resolució favorable a Juvillà.

I, doncs, pot votar i cobrar a final de mes? Pel que fa al sou, nombroses fonts consultades per l'ARA de totes les formacions independentistes assumeixen que Juvillà no tornarà a cobrar la seva nòmina de diputat de la cambra. Almenys no ho farà de forma íntegra, a partir del moment en el qual la secretària general doni l'ordre. De moment no hi ha canvis, expliquen fonts de la presidència del Parlament, i la nòmina del gener l'ha cobrat sencera. Ara bé, en les converses de màxim nivell de les darreres hores, amb presència dels membres de la mesa, s'han verbalitzat els mateixos condicionants que ja va tenir ara fa dos anys Roger Torrent: la presidenta de la cambra no pot obligar els funcionaris a pagar el sou a un diputat que la JEC ha reclamat que s'exclogui de la llista. Podria incórrer en un delicte de coacció, apunten les fonts. Això també val per al vot.

Fonts de la CUP expliquen que divendres passat la secretària general del Parlament ja els va comunicar verbalment que Juvillà i l'assessora que en depèn deixarien de cobrar. Una versió que nega la secretària general, que assegura que simplement va explicar a l'assessora, Maria Sirvent, que si Juvillà acabava cessant del seu càrrec ella també ho faria al ser un càrrec de confiança.

I podrà votar? A conseqüència del seu estat de salut, Juvillà no ha acudit aquest dimarts a la cambra i no s'espera que ho faci tampoc en els pròxims dies. La CUP no ha demanat la delegació del seu vot per al ple que està previst per a la setmana que ve i, per tant, la mesa no s'ha vist obligada a prendre cap decisió potencialment complicada: acceptar la delegació de vot d'un diputat a qui la maquinària parlamentària pot excloure de la nòmina. De fet, la JEC ha ordenat que s'expedeixi la credencial de la següent diputada cupaire per Lleida per substituir Juvillà amb efecte immediat. Abans de perdre l'escó, Juvillà ja ha renunciat pel seu estat de salut al lloc a la mesa que la CUP ha proposat que ocupi a partir d'ara Carles Riera.

Paralitzar el Parlament

Fonts de la CUP expliquen que encara no han rebut cap comunicació formal sobre la pèrdua de l'escó de Juvillà. Aquest dimarts la tensió parlamentària estava centrada en la proposta de la presidenta Borràs –avalada per JxCat, ERC i la CUP– de suspendre l'activitat parlamentària com a resposta a les "ingerències" d'un òrgan administratiu com la JEC. Una suspensió que finalment s'ha convertit en una recomanació als presidents de les comissions per ajornar les sessions, ja que fins i tot els lletrats de la cambra havien advertit de les possibles conseqüències legals de tancar el Parlament de manera obligatòria. Es prepara també la convocatòria de la comissió de l'Estatut del Diputat que aquest dimarts a última hora Borràs va convocar per dimecres a les 16h, tot i que curiosament ara per ara no té president -Jaume-Alonso Cuevillas (JxCat) serà nomenat en la propera sessió-. El secretari de la comissió, el socialista David Pérez, ja s'havia adreçat als lletrats per demanar la convocatòria urgent de la comissió al ser l'únic membre de la mesa.

Paralitzar el Parlament hauria sigut una manera, expliquen fonts de la presidència de la cambra, d'evidenciar que la decisió altera majories parlamentàries i el funcionament del legislatiu. El reglament de la cambra, en tot cas, no parla de suspensió de l'activitat més enllà del que està previst a les vacances i la mesa s'ha trobat obstacles legals per aplicar aquesta suspensió. Tampoc hi ha hagut unanimitat independentista sobre la proposta de 15 dies que feia Borràs, ja que ERC preferia suspendre l'activitat entre 24 i 48 hores. Ja a la tarda, després de més de quatre hores de reunions i en una compareixença sense preguntes, Borràs ha advocat per "defensar la sobirania del Parlament de les ingerències" i s'ha queixat que la JEC és un "òrgan administratiu" que està actuant "com una instància judicial".

Amb tot, segons recull Efe, es posposaran comissions clau com la que ha d'analitzar els candidats a ocupar òrgans com el CAC o la Sindicatura de Comptes o no es reunirà la ponència que treballa en la llei que regula el fons que la Generalitat va crear per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes. Els grups de l'oposició s'han queixat de la possible suspensió de l'activitat, però veient el resultat final han decidit no fer sang. Cs, habitual de les querelles i dels recursos a la Fiscalia, ha explicat que aquesta vegada "no veia motius" per portar Borràs a la justícia. L'oposició al complet també assumeix que Juvillà acabarà perdent l'escó sense que hi hagi desobediència per part de la mesa i sense que encara s'hagi pronunciat el Tribunal Suprem. Va ser una resolució del Suprem la que va posar punt final a la titularitat de l'escó de l'aleshores president del Govern, Quim Torra. Ara, Juvillà la podria perdre abans.

stats