Pau Juvillà pateix una "situació de salut complicada" que li farà frenar l'activitat política habitual

El diputat demana, però, que no se li retiri l'escó tot i la decisió de la JEC

4 min
El Parlament formalitza el recurs per l’escó de Juvillà

BarcelonaEl secretari tercer de la mesa del Parlament i diputat de la CUP, Pau Juvillà, es troba "en una situació de salut complicada" que li impedirà seguir desenvolupant "la seva activitat política habitual". Així ho ha anunciat la CUP en un breu comunicat, on afegeix que, tot i aquesta situació sobrevinguda, el diputat ha expressat la seva intenció de mantenir l'escó. Aquesta és la seva voluntat davant la decisió de la Junta Electoral, que ha donat cinc dies a la presidenta de la cambra, Laura Borràs, perquè li retiri l'acta de parlamentari després de ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest dimarts es reuneix la mesa del Parlament amb aquesta qüestió sobre la taula i Juvillà no hi serà a conseqüència del seu estat de salut, segons confirmen fonts cupaires.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ha preferit no donar més detalls de l'estat de salut del seu diputat, però ha volgut tallar les possibles especulacions que es poguessin generar al veure la seva absència en les reunions de la mesa, precisament en uns dies decisius per al seu futur com a diputat. També és possible que Juvillà no participi en el pròxim ple de la cambra, previst per a la setmana vinent.

Aquesta mateixa tarda, quan la CUP ha fet públic el comunicat, Juvillà ha compartit a les xarxes socials una imatge de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb el missatge: "Avui, de bon matí, el primer pas per tornar a pujar un cim altre cop". En la mateixa publicació, el cupaire ha afirmat que "malgrat tot" i "com no podia ser d'una altra manera" està "disposat" a "garantir els drets dels diputats i la sobirania del Parlament".

La CUP, de moment, tampoc ha concretat en el comunicat si el seu estat de salut impedirà a Juvillà seguir ocupant el càrrec de secretari tercer de la mesa. El que sí que han confirmat els cupaires és que mantindrà l'escó i, per tant, es manté el pols jurídic amb la JEC per la seva protecció. Aquest dilluns, tant Junts com ERC han assegurat que l'última resolució de la JEC que dona cinc dies a Borràs per retirar-li l'escó "no ha canviat res", en paraules de la portaveu dels republicans, Marta Vilalta. Fonts parlamentàries apunten que segueixen les converses entre ERC, Junts i la CUP per estudiar una resposta "antirepressiva". La gran pregunta és ara fins on està disposat a arribar cada partit.

Resolucions judicials

El marc que es va acordar al desembre en un dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats ratificat pel ple –va comptar amb tots els vots favorables menys els de Cs, PP i Vox– és que no es pot retirar l'acta d'un diputat fins que hi hagi sentència ferma. Ara, però, ERC matisa que no se li pot retirar l'escó mentre qui ho exigeix és un òrgan administratiu com la JEC –que consideren que no té potestat per fer-ho–, però admet que la cosa es complicaria en cas que hi hagi una resolució judicial. "La JEC no té capacitat per retirar l'escó, això en tot cas ho ha de determinar un tribunal", ha manifestat Vilalta. El més probable és que la pròxima resolució judicial que arribi sobre l'escó del cupaire sigui la resposta del Tribunal Suprem al recurs presentat pel Parlament que demana mesures cautelars contra el dictamen de la JEC i, per tant, encara sense sentència ferma. Fonts republicanes accepten, doncs, que si la resolució del Suprem dona la raó a la JEC, es complicaria la protecció de l'acta de Juvillà. En tot cas, ERC, en boca de Vilalta, assegura que sigui l'escenari que sigui estaran "al costat de Borràs".

Si el Parlament acaba retirant l'escó de Juvillà quan arribi la resolució del Suprem, Borràs estaria aplicant la doctrina Roger Torrent. Just ara fa dos anys, el llavors president de la cambra no va acatar la resolució de la JEC que l'instava a deixar l'expresident Quim Torra sense escó, però quan el Suprem va avalar el dictamen de l'òrgan electoral després d'un recurs del Parlament, Torrent va acabar complint les ordres. Tot i això, aquest dilluns la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha assegurat que "les actituds, les accions i també els resultats" seran diferents en el cas de Juvillà respecte al de Torra. Fins ara, els canvis han sigut mínims i, de fet, encara que Artadi hagi afirmat que "si la situació s'hagués donat la legislatura passada, Juvillà ja estaria inhabilitat i fora del Parlament", en el moment en el qual es troba el cupaire, Torra encara mantenia el seu escó.

Els únics trets diferencials entre les dues situacions són més declaratius que pragmàtics: el primer, el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats, i el segon, que el recurs al Suprem contra la decisió de la JEC va ser validat pel ple –Torrent el va presentar directament–. Sigui com sigui, aquest dilluns Elsa Artadi ha assegurat que Borràs arribarà "fins on vulgui" Juvillà. El temps corre, i Borràs té fins divendres per complir o desobeir l'última resolució de la JEC.

Tampoc se sap del cert qui acompanyarà Borràs en aquest procés, i si podrà comptar amb els comuns com un aliat. "Demanem que al costat de Borràs hi siguin la resta de partits independentistes i tots els que estiguin a favor de la lluita contra la repressió", ha apuntat Artadi. De moment, els comuns es mantenen en la defensa de l'escó de Juvillà i fonts del partit lila apunten que no s'han mogut d'aquí, però els esdeveniments –sobretot amb una resolució del Suprem damunt de la taula– poden canviar molt. En canvi, el PSC va optar per abstenir-se –tant a la mesa com al ple– sobre les votacions relacionades amb Juvillà i aquest dilluns la seva viceprimera secretària d'organització, Lluïsa Moret, ha advocat per "respectar les resolucions dels òrgans competents", també les de la JEC. Tot al contrari que el Consell per la República, que en un comunicat ha fet una crida a defensar l'acta de Juvillà "fins a les últimes conseqüències".

stats